Des de mitjans de gener la Nau Bostik de la Sagrera acull un programa residencial per a joves immigrants en situació irregular i en risc de sensellarisme. Els joves que s’hi poden acollir són els participants en la proposta de prollema. Aquesta iniciativa va sorgir el 2015 amb la intenció de capacitar els joves immigrant sols i sense papers per esdevenir ensenyants de la seva llengua materna. Aquest any està en curs la sisena edició amb sis joves, però de moment el programa residencial només té una plaça.

Un llit i acompanyament per encarar el futur

La Chaimae va arribar del Marroc amb visat d’estudiant el 2019, però la crisi del coronavirus l’ha deixada en situació de vulnerabilitat. Des de fa uns mesos participa en el programa de capacitació de prollema, l’acrònim de proposta de llengua materna, i des del 18 de gener viu a la Nau Bostik. Ella és la primera jove que s’acull al programa residencial Espai ASIC, llum en amazic, que prollema ha engegat en col·laboració amb la Bostik.

La residència lingüística està pensada per a un any de durada. Durant aquest temps, la Chaimae farà de mestra de Darija i Àrab Fosha a dues alumnes i prollema l’acompanyarà per intentar trobar una sortida a la seva situació administrativa irregular. L’objectiu és que la Chaimae creï una xarxa de coneguts que li puguin sonar suport en un futur.

La Chaimae Benlemchkraf a la cuina comunitària de la Nau Bostik
L’objectiu és oferir els joves un sostre segur on dormir, on tinguin aigua calenta i puguin estar tranquils. D’aquesta manera ells podran esbossar millor el seu futur
David Garcia, responsable de prollema

Una proposta cada cop amb més demanda

Des del 2015 la proposta ha acollit 21 joves, quatre dels quals ja han aconseguit regularitzar la seva situació. En l’edició d’enguany, prollema ha hagut d’ampliar l’oferta de quatre a sis places ja que van rebre gairebé 50 sol·licituds de joves per acollir-se a la formació i a l’acompanyament. La selecció dels joves s’ha fet tenint em compte els criteris d’exclusió social severa com la falta de documentació, de xarxa de suport en el territori, la situació de desocupació forçosa i la vulnerabilitat residencial.

Els responsables de prollema intenten que la selecció dels joves sigui paritària, tot i que reconeixen que normalment tenen més sol·licituds de nois que de noies. Ara mateix la proposta està adreçada a joves de l’àrea metropolitana de Barcelona i que tinguin disponibilitat per desplaçar-se fins a Barcelona per a la formació. No obstant això, tenen previst ampliar la iniciativa a Girona, Tarragona i el Garraf a partir de la tardor d’aquest any.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a