L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que l’Ajuntament engegarà l’any vinent el Pla clima escola Barcelona. El pla, que tindrà un pressupost de 100 M € provinents dels ingressos de la taxa turística, servirà per climatitzar 170 centres educatius de la ciutat: 148 escoles, 16 instituts-escola, 3 centres d’educació especial i 3 instituts de la ciutat, tant les aules com els espais comuns. En total se’n beneficiaran 55.500 alumnes barcelonins, segons ha explicat Collboni en una roda de premsa per valorar els primers 100 dies del seu mandat.

L’alcalde ha explicat que el pla es desplegarà en dues fases, amb una inversió d’uns 17 M € anuals: la primera (2024-2026) servirà per climatitzar un gruix d’una vuitantena d’escoles on l’aire condicionat i la calefacció són més urgents; la segona (2027-2029) serà per completar la resta de centres. A banda de dur climatització a les escoles (que serà 100 % elèctrica), el Pla clima escola Barcelona també suposarà la instal·lació de plaques fotovoltaiques als centres escolars perquè s’autoabasteixin.

Està previst que els centres puguin generar energia sobrant que aquesta anirà a parar a la xarxa pública de llum. A Barcelona ja hi ha algunes escoles que tenen plaques per autoabastir-se i també bressols municipals que usen energies renovables.

Garantirem les bones condicions de temperatura dins les escoles i ajudarem a descarbonitzar-les”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

Pendents del pressupost municipal

Tot plegat, però, està condicionat al fet que el govern del PSC pugui aprovar el pressupost municipal de l’any vinent, cosa que Collboni ha marcat com a prioritat de les properes setmanes i mesos. El projecte per climatitzar les escoles ja es va començar a estudiar durant el mandat passat i, de fet, és una de les darreres peticions que va fer l’aleshores alcaldessa, Ada Colau, al president català, Pere Aragonès.

Els instituts de secundària no entren dins del Pla clima escola Barcelona perquè el manteniment d’aquests centres depèn de la Generalitat de Catalunya. El govern ja va prometre refrigerar almenys un espai de tots els centres educatius