26 escoles i instituts públics de Barcelona tindran aire condicionat a almenys un espai del centre ja aquest curs. betevé ha pogut conèixer en primícia els noms dels centres, la majoria ubicats als districtes de l’Eixample (9) i Sant Martí (7). El Consorci d’Educació de Barcelona ha prioritzat aquest curs la refrigeració d’aquests equipaments que s’han qualificat de “màxim impacte” perquè s’hi han detectat “condicions ambientals exteriors extremes” i dificultats per ventilar les aules.

Et situem en un mapa tots els centres educatius que tindran aire condicionat el curs escolar 2022-23.

Pla de xoc contra la calor a les aules

Els centres que es refrigeraran són 15 escoles, que finança l’Ajuntament de Barcelona, vuit instituts -a càrrec del departament d’Educació- i tres instituts escola, amb una partida repartida al 50 % entre les dues administracions. Aquesta és la primera fase del pla de xoc per fer front a l’augment de les temperatures a l’aula, que també preveu l’enviament massiu de ventiladors a les aules i la instal·lació de plaques solars als centres perquè siguin autosuficients.

Les Corts, sense aire condicionat a cap centre públic

A més de l’Eixample i Sant Martí, també es climatitzaran centres a set districtes més. Les Corts serà l’únic en què cap escola ni institut públic tindrà aire condicionat. A Sant Andreu s’actuarà en una escola i un institut, i a Gràcia, a dues escoles. A la resta de districtes, s’hi farà una única intervenció. Són Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sants-Montjuïc i Sarrià – Sant Gervasi.

Totes aquestes escoles i instituts tindran aire condicionat en almenys un espai abans de finals de curs. S’instal·laran a espais comuns que funcionaran com a refugis climàtics o illa fresca quan els termòmetres es disparin. Depenent de cada escola, s’ubicaran al menjador, la biblioteca, sala de professors i espais d’educació física o psicomotricitat. En la majoria de casos, es tracta de centres en què no és possible la ventilació creuada, ja sigui pel soroll o perquè es troben en entorns amb més contaminació.