Després de molts anys de lluita, la Prosperitat celebra l’anunci de l’acord municipal per invertir 1,3 milions en la retirada de l’amiant de la teulada de l’edifici que acull l’Escola Prosperitat i l’Institut Galileo Galilei, a més de la Ludoteca la Guineu. Ara, l’associació de veïns i la comunitat educativa esperen conèixer els protocols d’unes actuacions que seran delicades.

Fa anys que l’escola, famílies i la comissió d’amiant de l’AV Prosperitat reclamaven la rehabilitació de l’edifici, conformat per dos cossos d’uns 80 metres de llarg. “La veritat, ens traurem un maldecap —afirma Pilar Autonell, directora de l’Escola Prosperitat—, era una actuació esperada, sabíem que el projecte estava en dansa, però no esperàvem que arribes tan aviat”. A l’edifici hi estudien uns 500 alumnes de primària i secundària, fins al batxillerat.

L’AV Prosperitat vol una comissió de seguiment

Una de les preocupacions principals era la vida útil del fibrociment. “Estem contents, perquè és una lluita llarga, i abans no sabíem tot el que sabem ara sobre el fibrociment”, explica Josep Ferrándiz, de la comissió sobre amiant de l’AV Prosperitat. Un altre company, Jordi Foix, puntualitza: “Es creia que si no es tocava no passa res, però resulta que aquest producte es degrada a partir dels 35-40 anys, i aquesta teulada té prop de 50“. La lluita contra l’amiant és un problema present a molts punts de la ciutat.

Encara no hi ha data oficial sobre l’inici d’obres, però l’acord pressupostari fixa que han de començar enguany. Des del centre de primària es mostren satisfets i preparats per adaptar-se a la convivència amb les obres. Per a l’associació de veïns, és imprescindible crear una comissió de seguiment de les actuacions on hi siguin veïnat i comunitat educativa, juntament amb Consorci d’Educació i Districte de Nou Barris.

1,3 milions d’euros d’inversió

L’actuació és una de les obres incloses dins el fons de 30 milions d’euros per a projectes de proximitat pactat pel govern municipal amb ERC, en el marc de l’acord dels pressupostos 2021. Nou Barris encapçala les inversions, amb uns 3,7 milions d’euros. D’aquests, 1,3 milions es destinaran al desamiantatge de l’Escola Prosperitat.

Una construcció del 1974

L’edifici es va construir fa 47 anys per a l’escola de primària, que en aquell moment es va batejar com a Cardenal Cisneros. A mitjans dels 80 es van aprofitar les aules que la baixada de la natalitat havia deixat buides per encabir-hi una extensió de l’altre centre de secundària. Aquesta extensió es convertiria anys després en l’Institut Galileo Galilei.

La penúltima escola amb amiant a Nou Barris

Un cop eliminat l’amiant de l’edifici conjunt de l’Escola Prosperitat i l’Institut Galileo Galilei, només quedarà present el fibrociment a l’escola d’adults Freire, al barri veí de Verdum. En aquest cas, la substància tòxica es va detectar fa relativament poc temps i pràcticament de casualitat, quan anaven a buscar l’origen d’unes goteres.