L’Escola Italiana de Sarrià ha començat aquesta setmana a tallar amb tanques el trànsit de vehicles dels carrers dels entorns per protegir l’alumnat durant les hores d’entrada i sortida del centre. La mesura afecta els carrers de Gresolet i de Carme Karr, entre els carrers del Pedró de la Creu, i de Negrevernis i el carrer de Setantí, a partir de Clos de Sant Francesc. Es duu a terme de 8.15 a 9 h i de les 16.15 a les 16.45 h.

La restricció del trànsit s’ha començat a aplicar com a prova pilot durant un mes de dilluns a divendres, després d’un acord de col·laboració amb el districte de Sarrià – Sant Gervasi. Durant aquest període, dos agents cívics s’encarregaran de posar i treure les tanques i tindran el suport de la Guàrdia Urbana. Des del 2016 la mateixa escola s’encarregava de tallar un tram del carrer de Setantí per facilitar l’accés dels alumnes i les famílies. El novembre, però, l’atropellament d’un nen d’11 anys va fer saltar les alarmes i llavors pares i mares adherits a la Revolta Escolar van proposar a l’Ajuntament ampliar la mesura a més carrers.

Pacificació de carrers estrets

Amb aquests talls de trànsit puntuals es vol aconseguir una illa pacificada al voltant del centre educatiu per garantir la seguretat dels escolars. Tal com explica el sotsdirector de l’Escola Italiana, Salvatore Tornaquindici, “en pocs minuts tenim un flux de 400 nens i nenes que entren i surten en un espai molt reduït i això implica un cert risc“.

tall trànsit escola italiana sarrià seguretat

En la mateixa línia, Gabriela Benveniste, mare de dues alumnes, assenyala que “és una zona molt insegura perquè els carrers són estrets i de vegades els vehicles circulen a certa velocitat”. Per això, hi ha qui considera que encara caldria posar més tanques per barrar el pas dels cotxes, en contraposició d’algunes famílies més reticents, que viuen fora del barri, i que voldrien poder apropar-se més a l’escola amb els seus vehicles privats. Per altra banda, també s’ha ampliat l’aparcament de bicicletes al costat de l’escola per incentivar la mobilitat sostenible. De moment, la valoració que es fa d’aquesta actuació és positiva i si acabés sent definitiva l’hauria d’assumir el centre escolar.

11 entorns escolars pacificats amb tanques

L’Escola Italiana se suma a les altres 10 escoles del districte de Sarrià – Sant Gervasi que han optat per pacificar l’entorn durant els horaris d’entrada i sortida. Actualment són aquestes: Escola Poeta Foix, Institut Escola Costa i Llobera, Benjamin Franklin International School, Escola Concepcionistes de Barcelona, Escola Decroly, Escola Lleó XIII, Escola Projecte, Escola Jesús i Maria, Institut Serrat i Bonastre i Escola els Xiprers. A la ciutat, el tancament del pas de vehicles es duu a terme en un total de 34 escoles dels districtes d’Horta-Guinardó, Ciutat Vella, Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Gràcia i Nou Barris.