L’AFA de l’Escola la Sedeta, al barri del Camp d’en Grassot (Gràcia), promou una festa de fi de curs sense petards el 22 de juny, a les portes de la revetlla de Sant Joan. Proposen unes “hores tranquil·les” a la plaça del Centre Cívic la Sedeta perquè es pugui celebrar la trobada sense soroll excessiu i per evitar el malestar d’alguns infants del centre. L’AFA planteja aquesta festa amb l’objectiu que nadons, infants i algunes persones que pateixen trastorn de l’espectre autista (TEA) puguin gaudir de la trobada amb tranquil·litat. És una iniciativa que posen en marxa per primer cop i on hi ha alguns alumnes que tenen autisme i amb hipersensibilitat al soroll.

Festa inclusiva per als infants sensibles al soroll

La Sunsi, mare d’un alumne amb autisme, explica que l’any passat el fill va patir un atac d’ansietat amb els petards. A partir d’aquí, va acordar amb la comissió de festes de La Sedeta que seria una bona opció conscienciar a les famílies que hi ha nens i nenes hipersensibles amb el soroll dels petards.

Per això, han difós aquest missatge a les xarxes socials i a les escoles dels entorns perquè evitin llençar pirotècnia a la placeta mentre se celebri la festa de l’escola: “Volem que tots els infants puguin gaudir amb tranquil·litat de la festa”, afirma. És partidària que tothom pugui celebrar la festivitat de Sant Joan i que es tirin petards, però demana que la gent sigui conscient d’on és millor fer-ho”.

Des de l’associació Aprenem Autisme expliquen que algunes persones amb autisme tenen hipersensibilitat sensorial. L’entitat ha difós un cartell informatiu que explica què els passa a certes persones. Per exemple, quan hi ha soroll excessiu tenen moltes molèsties auditives i poden sentir, fins i tot, dolor. Reaccionen tapant-se les orelles, marxen del lloc, o bé criden o ploren per contrarestrar el soroll. A vegades també poden tenir molèsties visuals per la pirotècnia i o bé per l’olor del fum. En canvi, n’hi ha d’altres que reaccionen de forma contrària perquè tenen poca sensibilitat i s’acosten de forma excessiva als petards i busquen constantment apropar-se a la foguera.