En espera que el TSJC s’acabi pronunciant de forma definitiva sobre el decret d’ajornament català de les eleccions catalanes, ara per ara es manté el 14 de febrer com la data dels comicis. Si és així, la cita electoral es produirà en plena tercera onada de la pandèmia, fet que posa en alerta els epidemiòlegs, davant la possibilitat que acabin produint-se cues i aglomeracions i, com a conseqüència, contagis del coronavirus.
Silvia de San José és epidemiòloga i presideix el grup col·laboratiu multidisciplinari per al seguiment científic de la covid-19. Assegura que qualsevol acció que convidi a generar multituds, com el 14-F, és “un perill” per a l’evolució de l’epidèmia. Tot i que admet que qualsevol llei electoral està per complir-la, recorda que mai abans s’havia anat a unes eleccions amb una crisi sanitària d’aquestes característiques: “Les lleis segurament no s’han fet pensant que pugui haver-hi una pandèmia”. L’experta en epidemiologia insisteix que els riscos en salut de celebrar aquestes eleccions “són masses”.
En la mateixa línia es pronuncia el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante: “Hi haurà un risc rellevant de transmissió de la covid-19″. Assegura que el fred de l’hivern pot afavorir que la gent s’estigui més temps dins del col·legi i, per tant, que les possibilitats de contagi siguin més altes. Per això, és partidari de posposar la cita electoral per a més endavant.
La mascareta no és garantia al 100 %
Si bé la mascareta és obligatòria i redueix molt el risc de transmissió del virus, Silvia de San José recorda que la protecció que ofereix aquest element no és del 100 %. Per això, demana a les administracions que facin tot el possible per prioritzar el vot per correu i garantir que tots els electors poden recórrer a aquesta via i, així, evitar desplaçaments fins als col·legis electorals.
Inclús amb la millor mascareta, la protecció és del 95 %. Això vol dir que hi ha la probabilitat que aquesta mascareta permeti que el virus passi.
En els casos en què no es pugui o vulgui votar per correu, els experts en epidemiologia demanen que el 14 de febrer es faci el mínim imprescindible: “Hauria de ser un dia de confinament domiciliari, i que només utilitzéssim el dia per anar a votar”, opina Almirante.
Que tothom voti per franges horàries
El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron també fa una crida a les administracions perquè cada elector tingui una franja horària reservada per anar a votar. Així, diu, s’evitarien aglomeracions en moments concrets de la jornada. Segons Benito Almirante, “encara som a temps” d’organitzar aquesta planificació.