JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general de la UGT a Catalunya "Es tracta de retornar a la ciutadania un bé com és l'habitatge, que existeix, que està pagat des del punt de vista públic, i que ara del que es tracta de posar-lo a disposició de les persones."

La Plataforma per al Dret a un Habitatge Digne es va constituir l’any 1998, impulsada per Justícia i Pau. Des de l’entitat, però, asseguren que a partir de l’any 2008, i amb l’esclat de la crisi, la situació s’ha agreujat amb els desnonaments per manca de pagament del lloguer i la hipoteca, així com per la manca de crèdit i les exigències de la banca, que en molts casos es nega d’entrada a renegociar el deute. És per això que la plataforma, integrada per Justícia i Pau, Càritas Diocesana, CCOO, la UGT i l’OCUC, reclama solucions.

Segons la Plataforma per al Dret a un Habitatge Digne, a Catalunya les entitats financeres tenen 120.000 habitatges buits, nous i de segona mà, però no tots estan al Fons Social d’Habitatge ni a la SAREB, coneguda popularment com el “banc dolent”. És en base a dades com aquesta que demanen que es creï el Fons Social d’Habitatge, integrat per tots quests pisos. I en la mateixa línia, reclamen que s’instauri el lloguer forçós per als immobles propietats d’entitats financeres, ja siguin de promocions que no es van arribar a vendre o de pisos provinents d’execucions hipotecàries.

Les entitats que formen la plataforma afirmen que el Fons Social d’Habitatges del Ministeri de Foment disposa actualment de 6.000 habitatges, 900 dels quals són a Catalunya. Es tracta de pisos d’entitats intervingudes amb un preu màxim de 100.000, mentre que els que superen aquesta xifra, els té de la SAREB.

Des de la Plataforma per al Dret a un Habitatge Digne, però, denuncien que només hi tenen accés les persones afectades per execucions hipotecàries. Els qui s’han quedat sense llar per impagament del lloguer, diuen, són “els grans oblidats” encara que, segons dades de la mateixa plataforma, el 80% dels desnonaments es produeixen per aquest motiu.