Els alumnes no són els únics que es preparen per a l’inici del curs escolar. També ho fan els centres educatius, amb els docents, treballadors o equips directius, que aquests dies també es preparen per passar, amb nota, una jornada pròpia d’examen. L’exemple concret que això és així arreu hem anat a buscar-lo a l’Escola el Sagrer, a la Sagrera.

Els centres no tanquen l’últim dia de classe al juny ni tornen a obrir el dia de l’inici de curs. Al Sagrer, per exemple, “hem començat a reunir-nos per planificar el curs des de finals del mes d’agost“, explica la Gemma Sitjà, directora del centre. La feina, però, també és administrativa, com destaca la Sílvia Prados, administrativa del centre, que recorda que “s’han d’ordenar i posar al dia llistats de professors, per exemple” per fer els horaris lectius d’acord amb el calendari escolar.

Un d’aquests professors és en Martí Genovès, que s’estrena al Sagrer com a professor de primer de primària i d’anglès. Explica que “he d’adaptar-me a l’escola i conèixer-la bé”, una tasca que miren de posar fàcil els nous companys, com la Roser Caritx, encarregada dels suports de visual i de plàstica. De fet, en Martí Genovès és un dels mestres que s’incorpora a les aules d’una ciutat que, en termes globals, aquest curs tindrà més alumnes, a la secundària principalment.

Caritx destaca que, per a l’arrencada del curs, es decoren els passadissos i els espais comuns amb temes com l’ambiental. Així, explica que aquest 12 de setembre “hi haurà un mural per recordar com d’important és l’Amazones, ara que és un tema actual pels incendis que està patint. No menys important és l’alimentació, un altre dels puntals educatius de tota escola. Després d’uns dies de posada a punt de les cuines i de disseny dels menús, l’ajudant de cuina, Fernando da Silva, confessa un dels secrets millors guardats per a aquest dijous: “Dijous, per dinar, tindrem macarrons a la bolonyesa”. No hi ha res millor que la pasta per al primer menú del curs.