(ACN) L’investigador del grup de recerca BIOCOM-SC UPC Enric Álvarez ha constatat en entrevista a l’ACN que des de fa diverses setmanes hi ha un augment de casos de covid i d’hospitalitzacions a urgències o planta que, de moment, no es nota a les UCI. Álvarez creu que no es pot descartar una setena onada de la pandèmia a l’estiu -que podria dur a un escenari general d’onades semestrals-, però creu que, si les UCI es mantenen en aquests nivells, es podrà continuar amb “el grau de normalització actual” de la vida social i econòmica. Per això, pensa que és “molt important” el pla de vigilància que ultima el Departament de Salut, que espera que es comenci a aplicar tan ràpid com sigui possible per poder reaccionar en cas que sigui necessari. Això permetrà investigar els percentatges que acaben a hospitals i UCI o comprovar que no apareixen noves variants, per exemple.
Cal no descartar la quarta dosi per als grups de risc
Álvarez ha destacat la importància de la immunització de la població -especialment la de risc- gràcies a la vacunació, fet que ha comportat que Catalunya no tingui, per exemple, un problema com el de la Xina, “on hi ha del 60 al 70 % de la gent gran sense vacunar”. Tot i això, recorda que cada vegada hi ha més evidència científica que indica que aquests col·lectius perden la immunitat de manera més ràpida, per la qual cosa cal estar atents per reaccionar en cas que es detecti una pujada de casos. En aquest sentit, i tot que els investigadors del grup BIOCOM-SC sempre alerten que no són experts en vacunes, seguint les directrius del que marca Europa, Álvarez considera que una quarta dosi no es pot descartar, almenys per a aquests grups de risc.
La setena onada depèn de la immunització dels contagiats de l’hivern
Per poder determinar, doncs, si hi haurà una setena onada o no, caldrà esperar a veure com perd la immunització el grup “molt nombrós de persones” que van patir la malaltia entre finals de novembre i principis de febrer. Si la perden molt de cop, hi pot haver un augment de casos que acabi incidint als hospitals i, per tant, Álvarez creu que no es pot descartar la visió d’onades semestrals (una d’estiu i una d’hivern) que defensa, per exemple, l’epidemiòleg Oriol Mitjà. “Hi ha gent que la veu molt clara; d’altres, no tant, però, en tot cas, no la descarta ningú”, afirma l’investigador del grup BIOCOM-SC.