Les obres d’enderroc d’un taller per construir un bloc de pisos al Poble-sec han fet desaparèixer una part del camí antic de València, al petit veïnat de la Satalia. La denúncia l’ha feta @BcnSingular en un tuit en què recorda que aquesta és una via medieval d’origen romà.

Foto: @BcnSingular
Foto: @BcnSingular
Imatge del taller abans de ser enderrocat

A les imatges es pot veure com han enderrocat parts de l’antic camí, que en aquest tram rep el nom de passatge. A l’interior del solar on s’han fet les obres també s’hi pot veure una pila de pedres que podrien ser les que formaven el mur de l’antic camí.

Foto: @BcnSingular
Foto: @BcnSingular

L’Ajuntament atura les obres

En una piulada a Twitter, el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha explicat que van ser els veïns els que van avisar de l’enderroc al districte i que les obres es van aturar “de seguida”, el passat 24 d’agost. Serra recorda que el mur no està catalogat, però que faran “valdre el seu reconeixement al Pla Satalia per protegir-lo i reconstruir-lo”. El regidor ha explicat a betevé que les obres eren il·legals i que l’Ajuntament ha incoat un expedient sancionador per garantir que es reconstrueix el mur i es repara el dany causat.

“S’han perdut pedres que fa mil anys que estaven aquí”

Qui també va donar l’alerta fa uns dies va ser el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), que ho va posar en coneixement del Departament d’Arquelogia de l’Ajuntament. El president de l’entitat, Josep Guzman, critica l’enderroc. “S’han perdut pedres que fa mil anys que estaven aquí”, es lamenta. Guzman veu bé la reconstrucció del mur, però assegura que “no és el mateix”.

Un altre tram del camí romà al Poblenou

A Barcelona només hi ha dos punts que fan referència a l’antiga via Lacunam o via Marina, que discorria en paral·lel a la costa. Un dels punts és aquest del barri de la Satalia, i l’altre és al Poblenou, entre la rambla i el carrer de Bac de Roda. Al Poblenou, però, el camí ha quedat completament integrat en la trama urbana de la ciutat, mentre que al Poble-sec, en canvi, el camí encara evoca l’antic passat romà de la via.