Aquest divendres ha començat l’enderroc de l’emblemàtic restaurant Can Pichurri, a les Planes, a Collserola. Durant aquesta setmana s’han anat retirant els materials tòxics que hi havia a la construcció (principalment la teulada d’uralita), i ara han agafat el relleu les màquines d’enderroc, que han començat a tirar l’edifici a terra.

Els orígens de Can Pichurri es remunten als anys 50, quan s’hi va construir una guingueta de quatre metres quadrats. Anys més tard es va ampliar per fer-hi el restaurant, que va tancar el 2019. Bona part de l’edifici és il·legal i la teulada estava feta d’amiant. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit enderrocar la construcció i impulsar un procés participatiu per decidir el futur ús d’aquest terreny municipal.

De moment, les propostes veïnals són diverses: des d’un local social per l’Associació de Veïns de Mas Guimbau fins a una escola de secundària pública per als barris de muntanya o un lloc de trobada per als veïns. Tot i això, no serà possible cap equipament fins que no es canvïi la qualificació urbanística del terreny (municipal i no edificable). Per fer-ho, l’Ajuntament haurà de modificar el Pla General Metropolità.

Conservar la guingueta original

Algunes entitats, com Som Collserola o l’Associació de Veïns de Mas Guimbau, volien conservar la guingueta original i convertir-la en un espai per explicar el passat dels berenadors de les Planes. Tot i això, tot indica que Can Pichurri desapareixerà completament aquest divendres i deixarà enrere set dècades d’història de les Planes.