A causa de la pandèmia, el Parc Natural de Collserola s’ha convertit en un lloc molt concorregut però, de fet, abans ja rebia cinc milions de persones l’any. Amb l’objectiu de donar a conèixer el parc perquè els visitants el tractin amb respecte i se l’estimin, un grup de veïns dels barris de muntanya s’han unit per crear una associació que vol preservar el parc natural. Asseguren que l’espai està amenaçat perquè diuen que no es fa ni de bon tros la gestió forestal necessària per evitar incendis.

Prevenir incendis amb gestió forestal, ramaderia i agricultura

L’entitat Som Collserola vol incidir políticament per canviar la normativa del parc. Creuen que hi ha ordenances obsoletes que s’ha d’actualitzar. Un exemple seria l’ordenança municipal que no permet l’activitat ramadera al municipi de Barcelona i que, per tant, prohibeix que hi hagi cabres en un àmbit rural com és Collserola. Els ramats, asseguren, permetrien fer les franges de prevenció d’incendis d’una manera més ecològica i durant tot l’any.

A més, també volen que augmenti l’activitat agrícola al parc. D’aquesta manera s’aconseguiria recuperar el mosaic paisatgístic de fa unes dècades que combinava bosc i camps i que servia de tallafoc natural. A més, tenir espais més oberts com els camps juntament amb el bosc, fa que augmenti la biodiversitat.

El bosc representa el 70 % del parc

A principis de segle passat el bosc ocupava un 10 % del parc natural, ara en representa un 70 %. El que semblaria una bona notícia, expliquen, no ho és, ja que suposa una massa forestal contínua que podria cremar en 6 hores de punta a punta del parc natural, explica Salva Ferran, cofundador de Som Collserola i bomber jubilat, que afegeix “Collserola està en perill i això ha de quedar molt clar i hem de ser-ne tots conscients per generar polítiques que protegeixin el parc”.

Preservació del patrimoni històric

Des de l’associació Som Collserola també reivindiquen que no es deixin caure edificacions històriques del parc com l’església de Santa Maria de Vallvidrera, el monestir de Valldonzella, masies centenàries o la guingueta de Can Pichurri.

Els berenadors de les Planes, explica Vicenç Fonolleda, veí de Vallvidrera i soci de l’entitat, van ser un lloc de trobada emblemàtic per als barcelonins i és important que en quedi un testimoni com aquesta guingueta construïda als anys 50. La guingueta, convertida anys després en el restaurant Can Pichurri, va tancar fa un any i està previst que s’enderroqui a principis del 2021.

Som Collserola demana que se’n preservi la guingueta original i es converteixi en un centre per explicar el passat dels berenadors de les Planes.