L’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV) ultima el trasllat al recinte de Can Batlló. El centre obrirà portes aquest setembre per iniciar el nou curs en les noves instal·lacions. Els primers alumnes estrenaran l’edifici el 18 de setembre, quan es reprendran les classes. En total, podran fer servir 5.460 metres quadrats ubicats en una antiga nau industrial, que s’han rehabilitat per acollir aquest nou ús educatiu. L’Ajuntament hi ha invertit 12.900.000 euros.

L’EMAV és un centre públic de referència en la formació audiovisual amb 49 anys d’història. Fins ara, estava situat a la Via Laietana, però fa temps que les instal·lacions s’havien quedat petites. El nou equipament, amb més de 5.000 metres quadrats, té una capacitat per a 600 alumnes, entre els de cicles formatius i els que participin en activitats puntuals que s’organitzen. De fet, segons explica el consistori, la intenció és que durant el proper curs es comencin a oferir altres continguts com espais d’estudi i treball, activitats amb exalumnes o cursos d’especialització.

A més, el nou centre, situat al bloc número 7 del complex històric industrial, compta amb una sala d’actes amb capacitat per a 288 persones. A banda dels estudiants, també la podran utilitzar les entitats del barri i del districte de Sants-Montjuïc.

Reivindicacions històriques

Al nou centre educatiu hi convergeixen dues reivindicacions històriques. La primera, la de l’EMAV, que des que va instal·lar-se provisionalment a les instal·lacions de la Via Laietana l’any 72, tenia pendent buscar una ubicació definitiva. A més, l’edifici de 2.000 metres quadrats que tenien llogat va quedar petit i desfasat a nivell tecnològic. Per això, el trasllat a Can Batlló culmina les seves aspiracions.

D’altra banda, els veïns del districte de Sants-Montjuïc demanen des de fa més de 45 anys que es recuperi l’espai del complex industrial. Volen que es rehabilitin els edificis i es reconverteixin en equipaments municipals. Encara queden molts blocs de l’antiga fàbrica per recuperar però el número 7 és el primer èxit de les associacions veïnals. Esperen que l’EMAV sigui el primer de molts projectes de Can Batlló. Com l’arxiu historic, que també està previst que s’hi instal·li a partir del 2022.

L’EMAV torna a Sants-Montjuïc

Fa uns 50 anys, alguns docents es van instal·lar al soterrani de l’escola Perú, a Can Maiol, situat a Sants-Montjuïc. Des d’allà imapartien cursets de fotografia i cinema. A principis dels 70, es va fundar oficialment l’Escola de Mitjans Audiovisuals, centre municipal que va ser pioner en aquesta branca a tot l’Estat. Després de passar per diferents seus, es va instal·lar a la via Laietana, l’any 93, tot i que havia de ser provisional.

Un any després també s’hi van instal·lar els estudis de betevé, amb qui van compartir espai una dècada. Tot i que el 2005, la televisió de Barcelona va marxar a les actuals instal·lacions del Poblenou, l’equipament de la via Laietana havia quedat petit per a l’Escola d’Audiovisuals i buscaven una seu definitiva. Entre els possibles llocs, hi havia el 22@ , que finalment es va descartar. Amb el desembarcament de l’EMAV a Can Batlló, l’escola torna al lloc d’inici: al districte de Sants-Montjuïc.