(ACN) El govern ha aprovat aquest dimarts el decret perquè els més de 45.000 infermers i infermeres de Catalunya puguin acreditar-se per indicar i dispensar alguns medicaments i productes sanitaris, els que no estan subjectes a prescripció mèdica. Això suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d’ostomia, i més de mil medicaments que no necessiten prescripció d’un metge, la gran majoria dels quals no estan finançats. Ara els professionals d’infermeria fan la proposta de tractament al pacient, però estan obligats a mostrar-ho als metges, que són els únics que poden fer la recepta.

Per aconseguir l’acreditació caldrà complir dos requisits: tenir el títol de Grau d’Infermeria o equivalent i acreditar un mínim d’un any d’experiència. En cas de no tenir-la, caldrà superar un curs d’adaptació gratuït que està elaborant el Departament de Salut amb el Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya. A més, es preveu un sistema d’acreditació extraordinari i més àgil per als que treballin en centres del sistema públic de salut de Catalunya, i que coordinaran els mateixos centres assistencials.

Tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els que els sol·licitin. Ara bé, com que la major part dels infermers a Catalunya treballen en el sistema públic de salut (uns 30.000 aproximadament), el decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per aquests professionals durant els primers quatre mesos després que entrin en vigor. D’aquesta manera, es preveu tenir-los tots acreditats abans d’acabar l’any.

Demanen dispensar tot tipus de medicaments

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) han celebrat l’aprovació del decret. De fet, és una reivindicació històrica del col·lectiu. Tot i això, la mesura no inclou els medicaments subjectes a prescripció mèdica (que són la majoria de medicaments que els infermers utilitzen en les seves pràctiques professionals quotidianes). Encara s’està pendent que el Ministeri de Sanitat aprovi els protocols i guies de pràctica assistencial en què s’ha d’emmarcar l’ús d’aquests medicaments per part dels infermers. Per això, la degana del Col·legi d’Infermeres i Infermers ha demanat que s’acceleri aquest procés.