L’operació tornada a l’escola ja està en marxa i la majoria de famílies recullen aquesta setmana els llibres de text que van encarregar abans de marxar de vacances. Llibreries com l’Abacus asseguren que, cada vegada, es fa més palès que moltes escoles opten per reutilitzar part dels llibres de text entre els seus alumnes per tal d’alleugerir la despesa dels pares.

El preu de tornar a l’escola

El preu dels llibres pot variar en funció de l’edat de l’estudiant i de si es tracta d’un centre públic, concertat o privat. Però segons la responsable de l’Abacus de Fabra i Puig, Núria Muñoz, la despesa oscil·la entre els 80 i els 100 euros en el cas dels alumnes d’infantil, els 120 i 160 euros en la primària, i els 180 i els 230 en la secundària. Les famílies amb joves de Batxillerat es gastaran entre 280 i 340 euros. A aquestes xifres, cal sumar el cost del material escolar, que en alguns casos pot fins i tot doblar la despesa en llibres de text, asseguren des de la llibreria.

La socialització del material

Per fer front al preu de la tornada a l’escola, hi ha centres que fan un pas més i socialitzen el material entre els alumnes. Es tracta, sobretot, d’escoles que funcionen per projectes i que, per tant, no fan servir tants llibres de text. Aquesta és una tendència, cada vegada, més implantada en els centres educatius -tant públics com concertats-. I hi ha col·legis, com l’Escola Dovella, que fa anys que fan servir aquest sistema. Des de l’Associació de Famílies de l’escola, l’Helena Julià assegura que socialitzar el material és molt bona opció, ja que “no només representa un estalvi econòmic per a les famílies, sinó que també un valor afegit educatiu i pedagògic en els nens, que s’acostumen a compartir el material i cuidar-lo sabent que és de tots.”