Catalunya es desmarca de Madrid,

que aquest dimecres ha donat l’ordre als agents de la Policia Nacional d’establir un perímetre de seguretat de 300 metres quan es produeixin “escraches” a les cases dels representants polítics. El Departament d’Interior ha confirmat a BTV que, en un principi, “no fixaran cap perímetre” de seguretat per sistema i que la forma d’actuar dels agents haurà de decidir-se en cadascun dels casos segons les circumstàncies. En aquest sentit, Interior recorda que la voluntat del govern és “preservar els drets de tothom” i que només prendrà mesures de protecció dels càrrecs electes quan es detecti que “es traspassen línies vermelles”.

El Ministeri de l’Interior, en canvi, ha decidit que els agents de la Policia Nacional establiran una mena d’ordre d’allunyament sistemàtic dels “escraches”, que no podran realitzar-se a menys de 300 metres dels domicilis dels polítics. La mesura l’ha anunciat el secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, que ha argumentat que cal “compatibilitzar” el dret de manifestació amb el dret a la intimitat i la seguretat dels càrrecs públics.

La mesura adoptada per Madrid pren com a referència l’actuació de l’Ertzantza en un acte de pressió pública al diputat del PP José Eugenio Azpiroz a Sant Sebastià. Els agents de la policia basca van prohibir als activistes de Stop Desnonaments acostar-se a menys de 300 metres de la casa i el despatx d’advocats d’Azpiroz.