El Javier Manjarrés està al capdavant de La Sasteatreria, un local del carrer de Sant Vicenç, al Raval, que es dedica a recuperar roba i teixits antics i a reciclar tota mena d’objectes. En els dos darrers anys, per Sant Jordi el Javier ha instal·lat una parada de roses al carrer de la Canuda, per donar a conèixer el seu projecte artístic i recaptar diners per poder tirar-lo endavant. Són roses de paper fetes amb receptes del boticari del barri. Aquest any, però, no podrà fer-ho. Li han denegat l’autorització per vendre’n.

Per primera vegada, l’Ajuntament només donarà permís per instal·lar una parada de roses a la Rambla -i els carrers del voltant- als establiments de flors estables. Queden excloses, per tant, les típiques paradetes de particulars o associacions. És un dels avantatges que els reconeix el conveni que regularà la seva activitat al districte de Ciutat Vella. En total, són 16 parades. Els floristes, però, en podran instal·lar una o dues més dintre del perímetre establert. Segons la presidenta de l’Associació de Floristes de la Rambla, Carmen Romero, de moment només ho han sol·licitat set floristes, que hauran de col·locar aquestes parades de més als carrers adjacents al passeig.

Aquesta decisió ha estat molt ben rebuda entre els floristes de la Rambla. Per Romero, aquesta era una “vella reivindicació”. El propietari de Flors Maria, Joan Rosell, assegura que és un cop de mà per ajudar a equilibrar les vendes dels darrers anys, que “han caigut per la crisi”. El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Lluís Vilagran, també aplaudeix la iniciativa, però creu que tampoc no solucionarà l’intrusisme que es dóna el dia de Sant Jordi. Vilagran assegura que el 30% de les parades venen roses sense permís.

Precisament per lluitar contra els venedors il·legals, l’Ajuntament repartirà, enguany, a totes les parades de Ciutat Vella, un faldó distintiu. Són unes estovalles de tela de sac amb el logotip de Sant Jordi 2013, que s’han de col·locar sobre el taulell de flors. D’aquesta manera, s’unifica la imatge i es facilita també a la Guàrdia Urbana la distinció entre parades autoritzades i parades que no ho estan. El faldó l’hauran de recollir els paradistes a la seu del districte el mateix dia que recullin la llicència.

El Javier Manjarrés, de la Sasteatreria, probablement també en tindrà un. Vista la negativa per ubicar-se a la Rambla, ha demanat permís per fer-ho a la rambla del Raval. “Millor això que no estar enlloc. Però no és el mateix”, diu. De moment, el districte de Ciutat Vella ha autoritzat 228 parades de llibres i 388 de roses per Sant Jordi.