A efectes pràctics, la intervenció suposa que a partir d'ara el Patronat de Fundacions, que és un organisme de la Generalitat, controlarà totes les despeses de l'hospital. És a dir, les compres i les entrades i sortides de diners. La direcció de Sant Pau va prendre la decisió la setmana passada i ahir ho va notificar als treballadors. Ho va fer a través d'un comunicat en què deixa clar que la mesura és temporal i que l'únic que buscar és garantir la viabilitat de la institució. Feia temps que el Comitè d'Empresa demanava aquests controls. ÀNGELS SABATÉ, membre del Comitè d'Empresa "Creiem que aquests canvis són positius...." Sant Pau té un forat econòmic de més de 50 milions d'euros. A tot això cal sumar-hi una possible reclamació de la Inspecció de Treball per unes hores extra que no es van comptabilitar bé i que faria més gran encara el dèficit de l'hospital. Tot plegat ha portat la direcció del centre a demanar la intervenció. La petició, però, encara no ha arribat a mans del Departament de Justícia, que és qui controla el Patronat de Fundacions. PABLO RUIZ "Paral•lelament, el jutjat d'instrucció número 22 està investigant els comptes de l'entitat per veure si hi va haver errors en la comptabilitat de l'entitat. De moment, hi ha sis persones imputades. Tres d'elles són alts càrrecs de l'administració i els altres tres, gestors de la fundació" Mesos enrere el jutge ja els va citar a declarar. A més, ha demanat al centre que li entregui tota la comptabilitat dels últims anys.

La situació a Sant Pau és crítica i el president de la fundació gestora de l’hospital, Xavier Pomés, va sol·licitar dilluns al Departament de Justícia (en concret a l’organisme del qual depenen les fundacions) que intervingui en la gestió del centre temporalment, segons ha avançat ‘La Vanguardia’. L’hospital és propietat de la Generalitat, l’Ajuntament i l’Arquebisbat de Barcelona i està gestionat per una fundació en què la majoria de membres són de la Generalitat. En donar aquest pas, Sant Pau perd l’autonomia de gestió en pro de resoldre els greus problemes econòmics que travessa el centre i intentar trobar una sortida a una situació d’ingovernabilitat que hi ha.

Pel que fa a les dificultats econòmiques ja conegudes del centre, sembla que durant les properes setmanes podrien agreujar-se, i molt, si es confirma una possible sanció de l’Inspecció de Treball, que ascendiria a 11 milions d’euros, per una irregularitat en les cotitzacions de les hores extres realitzades pels treballadors: aquesta multa pot abocar Sant Pau a la insolvència. L’altre motiu en són els problemes per governar el centre des que l’any passat la Generalitat va destituir el gerent del centre i va crear la comissió gestora i de control de l’hospital.

Alguns dels treballadors de Sant Pau consultats per BTV, com per exemple Àngels Sabaté, membre del Comitè d’Empresa de l’hospital, han celebrat la decisió de demanar una intervenció a Justícia. Sabaté assegura que feia més d’un any que els empleats demanaven una gestió externa del centre que permetés resoldre les dificultats greus que travessa.