Sistach: “No us deixeu robar l’esperança.”

Ha recordat els seus predecessors al càrrec, Ricard Maria Carles i especialment Narcís Jubany. Martínez Sistach ha lloat la tasca més social de l’església davant de les situacions que provoca la crisi econòmica i financera com l’atur o els desnonaments. En aquest sentit, el cardenal ha destacat la feina que fa Càritas Diocesana per atendre les necessitats més urgents que provoca la crisi.

Martínez Sistach ha parlat de la visita de Benet XVI a Barcelona en què, a banda de dedicar el temple de la Sagrada Família, va visitar l’Obra Social del Nen Déu. “Rebo aquest guardó arribat de Roma, on hem escollit un nou successor de Pere al capdavant de l’església universal”, ha dit.

“En rebre aquest preuat guardó desitjo renovar aquest compromís amb aquest nostre poble”, ha dit, i ha acabat amb una cita del nou papa Francesc: “No us deixeu véncer pel desànim i no us deixeu robar l’esperança”

Mas: “Ens va ajudar a l’apropament entre el Vaticà i Catalunya.”

El president Mas ha justificat l’atorgament de la màxima distinció de Catalunya al cardenal pel servei a Catalunya i el servei social de l’església. “En els temps que corren, tenir persones compromeses que no miren per la seva notorietat, és un tresor”, ha dit. El president ha explicat que en el cas de l’arquebisbe de Barcelona, “la dimensió nacional i la dimensió social van de la mà”.

Mas ha destacat la xarxa de solidaritat i de persones compromeses que impulsa l’Església com un actiu de Catalunya, en un moment en què la cohesió social està amenaçada. Ha parlat del cardenal com una persona preparada i erudita però alhora propera i afable. Ha volgut vincular l’acte amb els 75 anys de l’assassinat del polític Manuel Carrasco i Formiguera, una persona “compromesa amb els valors cristians i catalanistes”, i ha destacat els valors de la reconciliació i la bondat.

La visita de Benet XVI a Barcelona va suposar, segons Mas, el punt àlgid de les bones relacions entre el Vaticà i Catalunya, en les quals la figura de Sistach va ser decisiva. “En els processos que passem com a país no són gens dolents, a l’inrevés, són molt positius”. Mas ha felicitat el cardenal per la elecció de Jorge Mario Bergoglio com a nou papa. “Em sembla com a ciutadà i com a cristià que ha donat un aire que era necessari. És un pòrtic obert a l’esperança”, ha dit.

Del Guinardó a Roma

El professor Francesc Torralba ha estat l’encarregat de glossar la figura de Martínez Sistach, que va néixer el 29 d’abril de 1937 a Barcelona. Torralba ha recordat la infantesa del cardenal i els seus estudis als Maristes de la Immaculada  i especialment la seva vinculació amb el barri del Guinardó, on vivien els seus pares. Ha recordat les dates clau de la trajectòria del cardenal, com la seva ordenació com a arquebisbe de Barcelona el 15 de juny de 2004.

Torralba ha parlat de la “catalanitat oberta i cosmopolita” de Sistach i ha citat els seus dos referents de catalanitat: el canonge Carles Cardó i el cardenal Vidal i Barraquer.