Les edats dels arrestats estan compreses entre els 16 i els 37 anys i se’ls acusa de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, homicidi en grau de temptativa i extorsions, entre altres delictes. El d’aquesta setmana ha estat l’operatiu més gran fet fins al moment a Catalunya contra una banda d’aquestes característiques i ha acomplert un dels objectius: detenir els responsables d’aquesta organització d’abast nacional que operava principalment a l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona i Saragossa.

La investigació policial es remunta al mes d’octubre passat, quan els Mossos van tenir coneixement que alguns joves intentaven sense èxit abandonar el grup dels Black Panthers. Les gestions policials van permetre corroborar que un exintegrant de la banda havia estat agredit i detingut il·legalment per membres del mateix grup després d’anunciar que volia deixar la disciplina dels Black Panthers. Cinc membres de la banda van agredir el jove i, posteriorment, a la víctima i els seus germans menors d’edat (d’11 i 15 anys) els van continuar extorquint. Arran de tenir coneixement del fet, els mossos van poder determinar que els membres dels Black Panthers formaven part d’un complex entramat delictiu en què els membres de la banda duien a terme diferents funcions seguint un model organitzatiu jeràrquic.

L’organització criminal ara desarticulada castigava amb violència aquells integrants que volien abandonar el grup. De fet, el cas del jove que va ser extorquit de forma continuada no es tracta d’un cas aïllat. La policia catalana recorda que és necessari que les persones que es troben en situacions similars, que volen abandonar una banda d’aquestes característiques i són víctimes d’una extorsió o amenaces denunciïn els fets a la policia.

En total 24 dels 31 detinguts en la macrooperació contra els Black Panthers han ingressat a la presó. Entre els arrestats estan els dos líders de la banda.