Com ells, s'han traslladat al Zoo més de 90 exemplars perquè a les rieres del massís del Montseny estan en perill d'extinció. En aquest nou espai s'hi criaran tritons per garantir la conservació de l'espècie que està en perill d'extinció. La importància de preservar el tritó del Monseny és que es tracta de l'únic animal vertebrat exclusiu de Catalunya i s'estima que només en queden uns 1.500 exemplars. Per això les institucions també s'han involucrat en aquest pla de conservació de l'espècie. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació El pla s'està duent a terme des de 2007 en altres instal·lacions, i en els últims tres anys s'han alliberat més de 400 exemplars al seu hàbitat natural. Per tant, s'ha assolit amb èxit el primer pas, aconseguir reproduir els tritons en captivitat, un objectiu que es farà realitat en els propers mesos al Zoo. MANEL ARESTÉ, conservador del terrari del Zoo de Barcelona "El pla de reproducció del zoològic, s'estan buscant les parelles més adequades genèticament per reproduir-los.." Els tritons traslladats avui a les noves instal·lacions són semiadults. Caldrà esperar gairebé quatre anys per alliberar els que hagin nascut al Zoo.

El Zoo de Barcelona ha adaptat unes instal·lacions per complir amb els requisits del programa que s’encarregarà de la cria en captivitat del tritó del Montseny. Els 91 exemplars del Zoo van néixer al Centre de Fauna de Torreferrussa.

El tritó del Montseny és una espècie que es troba en uns trams molt reduïts de les rieres del massís del Montseny. Actualment, és una espècie amenaçada en desaparèixer i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) l’ha catalogat com espècie en “perill crític d’extinció”. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha impulsat un pla de conservació conjunt amb la Diputació de Barcelona.