A dos quarts d'una els Mossos d'Esquadra han engegat l'operació per desallotjar La Carboneria. Ho han fet, per odre judicial, a petició de Barclay's, que n'és el propietari actual. A l'interior una quinzena joves s'han oposat de manera pacífica al desallotjament. I mentrestant, a fora, dos membres del col·lectiu s'han penjat a la façana en senyal de protesta. El dispositiu, que s'ha allargat fins passades les tres del migdia, s'ha tancat amb els 17 ocupants de l'immoble identificats per part de la policia però amb cap detingut. El fort desplegament policial, amb desenes de furgonetes dels Mossos i la presència d'almenys un helicòpter, ha aixecat molta expectació entre els qui viuen a la zona. I fins al lloc dels fets també s'hi han desplaçat membres de diversos espais ocupats de la ciutat. MARCEL, La Carboneria TONI SÁNCHEZ, vicepresident de l'Associació de Veïns del barri de Sant Antoni Les més de 200 persones que s'han concentrat a l'exterior de La Carboneria han abandonat el carrer del Comte d'Urgell en manifestació. Seguits per un fort desplegament policial, han anat fins a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona per celebrar-hi una assemblea informativa. Per continuar les protestes han convocat una manifestació a dos quarts de nou del vespre a la plaça de la Universitat.

Després del desallotjament, unes 200 persones s’han desplaçat fins a la Facultat de Geografia i Història de la UB, al Raval, on s’han reunit en assemblea. Membres i simpatitzants del centre social ocupat han convocat una manifestació en suport del CSO La Carboneria i contra el desallotjament a les 20.30 h a la plaça de la Universitat.

Els Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest migdia el CSO La Carboneria, una finca del barri de Sant Antoni ocupada des de fa cinc anys i mig. La cruïlla del Comte d’Urgell amb Floridablanca ha quedat tallada al trànsit per facilitar la feina als agents i també s’ha interromput la circulació a altres carrers del voltant. Els helicòpters hi han fet acte de presència i una quinzena de dotacions policials s’han situat sota l’estructura del carrer del Comte d’Urgell, que aixopluga els diumenges els llibreters de vell, mentre es du a terme l’operació. També s’hi han desplaçat vehicles dels Bombers i diverses ambulàncies. Tot i que algunes fonts han apuntat que s’han utilitzat canons de so, fonts dels Mossos ho han negat i han afirmat que no s’ha utilitzat cap mètode de dispersió.

La policia catalana ha identificat dues persones que s’han penjat a la façana, dues més que ho han intentat però que la policia els ho ha impedit i 13 persones més que es trobaven a l’interior de l’edifici.

[Imatge: @allosa-ajanovic / cap a les 13.30 h dues persones s’han penjat de la façana. Els agents s’han encarregat de baixar-los amb l’ajuda d’una grua de grans dimensions.]

Antecedents

Sobre La Carboneria, hi pesava des de la setmana passada una altra ordre de desallotjament. L’edifici del barri de Sant Antoni, molt cridaner pel mural gegantí de la façana, pintat pels okupes, està situat a la cantonada dels carrers del Comte d’Urgell i de Floridablanca. L’accés ha quedat restringit als vianants, que no poden apropar-s’hi. Fonts dels Mossos asseguren que s’ha triat la data i l’hora d’aquest dimecres perquè és quan creien que hi hauria menys gent a l’interior, si bé d’entrada no se’n sabia el nombre exacte. El desallotjament s’ha iniciat a les 12.30 hores.

Entre els vehicles desplaçats a la zona, s’inclou la grua de grans dimensions que s’ha utilitzat per arribar fins on hi havia els dos okupes penjats.

En la manifestació posterior que ha dut els concentrats davant La Carboneria fins a la Universitat de Barcelona, alguns simpatitzants del centre social ocupat han llençat contenidors a terra.