Per tercer curs consecutiu, els alumnes de quart d’ESO han posat a prova les competències que han assolit durant aquesta etapa educativa. A Barcelona, s’examinen 12.303 alumnes, i en el conjunt de Catalunya ho fan 64.271. Les proves, que es fan entre aquest dimecres i dijous, avaluen els coneixements en llengua catalana, llengua castellana, matemàtiques i llengua estrangera. Els resultats es coneixeran a partir del 24 de març.

A Catalunya, uns 200 alumnes del l’Institut Lluís Requesens, de Molins de Rei, i del centre Salvador Dalí, del Prat de Llobregat, s’han negat a fer els exàmens en protesta contra les retallades en l’educació. El boicot l’han fet escrivint consignes a favor de l’educació pública i deixant els exàmens en blanc.

Els primers exàmens han estat els de llengua catalana i matemàtiques. En la primera assignatura, s’ha demanat als alumnes dos exercicis de comprensió lectora de textos i una redacció d’unes 15 línies per valorar l’expressió escrita amb el títol: ‘Alguna vegada has perdut un objecte important?’ Els alumnes han hagut de reflexionar sobre un text de l’escriptora Mercè Rodoreda, de la novel·la ‘La plaça del Diamant’, i un altre text publicat al diari ‘Ara’ sobre els mosquits.

Per a les matemàtiques, han hagut de resoldre problemes de càlcul, mesura i estadística. Per exemple, han hagut de calcular el número, pes i la producció d’ous a Catalunya, i han interpretat un gràfic i un diagrama de barres sobre aquestes xifres. A més, també s’ha hagut de calcular la distància en cotxe entre Barcelona i Noruega, i s’han fet exercicis relacionats amb la compra d’una tauleta gràfica.

Dijous serà el torn dels exàmens de llengua castellana i llengua estrangera.