Fets com aquest, de petits furts a la via pública, es van disparar l'estiu de 2008 i van assolir xifres de rècord durant el 2009. Així consta a les estadístiques dels Mossos d'Esquadra, que, per fer-hi front, van posar en marxa l'operatiu TOP. El dispositiu es basa en investigacions individualitzades. La policia ha observat un per un dos tipus de delinqüents: d'una banda, els furtadors més actius i, de l'altra, els atracadors violents amb més reincidència. El resultat han estat dues llistes: la primera, la dels furtadors, amb 101 persones i la segona, la dels atracadors, amb 49. PERE PAU GUILLÉN, cap de l'Àrea d'Investigació Criminal "La seva vida laboral era el treball com a furter, com a carterista, i cada matí, a les 10 o a les 9, cadascú tenia el seu horari laboral, anaven a les zones turístiques i començaven la seva activitat laboral fins tard." Fer aquests seguiments ha permès demanar penes més altes per als lladres perquè es pot demostrar que s'hi dediquen habitualment, també ha permès reduir notablement la presència de carteristes a la ciutat. Segons els Mossos d'Esquadra, actualment només hi ha quatre persones que cometen petits furts amb regularitat. La majoria dels integrants de la llista, diuen, han deixat Barcelona per a desplaçar-se a altres ciutats. Alerten, però, que alguns podrien tornar coincidint amb grans esdeveniments. JOAN CARLES MOLINERO, cpa de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona "Congrés de telefonia mòbil: és possible que alguns d'aquests que no tenen ordres de recerca i detenció o d'ingrés a presó tornin durant uns dies, temporalment a la ciutat de Barcelona. O per les rebaixes d'hivern o per la cavalcada de reis." D'entre els investigats, el qui acumula més detencions per furts arriba a les 183. Pel que fa a robatoris amb violència, un dels suposats lladres en té 88.

Els Mossos d’Esquadra atribueixen la reducció del nombre de multireincidents a l’anomenada investigació TOP, un dispositiu que es basa a investigar de manera individual cada presumpte lladre. Això ha permès a la policia elaborar, en quatre anys, una llista amb els furtadors més actius de la ciutat, un total de 101 persones, i una altra amb els atracadors violents amb més reincidència, 49. Fent aquests seguiments poden acreditar davant d’un jutge que els presumptes lladres es dediquen als furts de manera habitual i, per tant, se n’incrementa la pena.

Quatre anys després que el dispositiu entrés en funcionament, però, els Mossos d’Esquadra asseguren que fer una llista específica de carteristes ja no té sentit perquè la majoria dels qui en formaven part han deixat la ciutat. En concret, diuen que actualment a Barcelona només hi ha quatre persones que facin dels petits robatoris el seu “modus vivendi”.

D’entre els investigats per furt, el qui acumula més detencions arriba a les 183. Entre tots sumen 6.057 detencions, 3.085 denúncies penals i més de 20.098 identificacions. Pel que fa als qui són a la llista de suposats atracadors violents, la persona amb més detencions en té 88. En conjunt, aquest tipus de lladres tenen un total de 910 detencions, 484 denúncies penals i més de 4.177 identificacions.

Malgrat la reducció de carteristes i atracadors multireincidents, els Mossos d’Esquadra asseguren que aquest tipus de faltes i delictes continuen sent a l’ordre del dia. Alerten, a més, que alguns dels qui ara actuen a altres ciutats podrien tornar a Barcelona de manera temporal, coincidint amb grans esdeveniments com, per exemple, el Mobile World Congress, que començarà el proper dia 24.