Transportistes i missatgers seran un dels principals focus d'atenció de l'operació Grèvol d'aquest 2013, després que l'any passat es detectés un augmet dels robatoris als repartidors. Coincidint amb la campanya nadalenca els Mossos d'Esquadra incrementen la presència al carrer per garantir la seguretat als principals eixos comercials i prevenir sobretot els furts i les estrebades. JOAN CARLES BELENGUER, cap de la Unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà "Durant les festes de Nadal no és que hi hagi un increment substancial de fets delictius, però sí que a vegades hi ha la sensació que es concentren més en aquestes dates. Aleshores el que intentem paliar és aquesta sensació." Per lliutar contra els venedors a la manta, es reforçaran les patrulles mixtes amb la Guàrdia Urbana. Però més enllà de l'activitat comercial, les properes setmanes estaran marcades també pels sopars i dinars d'empresa. Per evitar accidents, s'augmentaran els controls de velocitat i alcoholèmia en dies concrets. El dispositiu s'adaptarà a les festes assenyalades al calendari, com la cavalcada de reis o la nit de cap d'any. El 31 de desembre hi haurà un operatiu policial a les zones d'oci per evitar baralles i problemes d'ordre públic. Us ho ha explicat des de la plaça de Catalunya, Clara Aliaguilla.

El Pla operatiu estacional de seguretat Grèvol 2013-2014 s’adreça a tota la ciutadania, però molt especialment als botiguers. Els robatoris a establiments i les estrebades a la via pública acostumen a augmentar en els eixos comercials durant l’època nadalenca, i és per això que els Mossos mantindran activat fins al 13 de gener un operatiu destinat a reduir les faltes i els delictes, sobretot contra el patrimoni, i fer disminuir la sensació d’inseguretat. Paral·lelament, s’incrementarà la pressió cap als venedors a la manta, ja que la presència d’aquest col·lectiu té uns efectes directes -i molt negatius- sobre l’activitat comercial i industrial. L’objectiu és seguir en la línia de l’any passat, en què es va aconseguir minimitzar-ne bastant l’impacte.

La campanya d’informació que acompanyarà el pla, de fet, ja s’ha iniciat. Consta de tríptics amb consells de seguretat i cartells d’avís als possibles infractors pensats perquè els comerços els pengin en un lloc visible. Per primer cop, duen codis QR per tal que puguin consultar-se pel mòbil les recomanacions dels estaments policials. 13.000 comerciants i associacions les han rebut també per correu electrònic.

En coordinació amb altres cossos, els Mossos vetllaran també perquè durant les celebracions de la nit de Cap d’Any i la cavalcada de Reis no es produeixin problemes d’ordre públic ni de convivència ciutadana. S’establiran, a més, nombrosos controls de trànsit en dates i llocs sensibles, i especialment a l’entorn de zones d’oci nocturn.