L'Hospital Clínic estén la mà a Madrid per ajudar a esclarir què ha causat el contagi de l'auxiliar d'infermeria de l'hospital Carlos III. Proposen crear una comissió d'investigació en la qual, com a hospital de referència a Catalunya sobre malalties contagioses, no tindrien inconvenient a formar-hi part. Asseguren que els protocols actuals són eficaços i, per tant, hi ha hagut d'haver un error en algun dels passos a seguir. Afegeixen, però, que no cal patir. És impossible, diuen, que el virus s'estengui. JOSÉ MUÑOZ, especialista en medicina tropical "Hi pot haver algun cas de contagi en un futur però en cadena, el que entenem com una propagació descontrolada tal com ha passat a l'oest de l'Àfrica, en un país com el nostre no té gaire sentit. Sabem controlar la transmissió: és bàsicament identificar els contactes, si aquestes persones tenen febre o desenvolupen simptomatologia s'han d'aïllar i se'ls ha de fer el test a veure si tenen Ebola." Qui també vol que s'aclareixi aviat què ha passat és el Sindicat d'Infermeria, el SATSE. Consideren que hi ha hagut improvisació per part de l'Administració i que no s'han format correctament els professionals sanitaris sobre els protocols del tractament d'Ebola. MAR AGÜERO, responsable de seguretat laboral de SATSE Catalunya "Les precaucions que s'han tingut han estat molt banals. Fins ara, en el moment actual que hi ha hagut el primer cas a Madrid de personal sanitari, no s'ha fet una formació com Déu mana." De fet, el procediment és complex. El moment més arriscat, amb més perill de contagi, és el de desvestir-se. No es pot tocar en cap moment l'exterior del vestit.

Experts com José Muñoz, metge especialista en medicina tropical del Clínic, s’ofereixen fins i tot a “participar en aquesta comissió des de l’Hospital Clínic i des de l’Institut de Salut Global de Barcelona per investigar i fer una anàlisi per aprendre i per mirar com es poden millorar les coses en un futur”. Creuen que cal analitzar de quina manera es van seguir els protocols establerts i si hi ha algun punt feble en què calgui incidir. Recorden que els coneixements sobre el control de la malaltia són molt amplis i que la possibilitat de contagi és molt baixa. Per començar per què no es transmet per l’aire, només amb contacte directe a través de l’intercanvi de fluids, com ara saliva, sang o semen, i això, els protocols ho tenen molt en compte.

Muñoz  també envia un missatge de tranquil·litat i assegura que “hi pot haver algun cas de contagi en un futur, però en cadena, el que entenem una propagació descontrolada com ha passat a l’oest d’Àfrica, en un país com el nostre no té molt sentit. Sabem com controlar la transmissió: és bàsicament identificar els contactes, si aquestes persones fan febre o desenvolupen simptomatologia s’han d’aïllar i se’ls ha de fer el test a veure si tenen Ebola. Llavors així no transmetrien perquè tot el protocol de monitorització es basa en que durant la fase que el pacient no té símptomes, el pacient no pot transmetre la malaltia. Això és el que sabem fins ara.”

Des del Sindicat d’Infermeria, SATSE, denuncien que hi ha hagut improvisació per part de l’Administració i que “les precaucions que s’han tingut han estat molt banals”. Afegeixen que no s’ha format correctament els professionals sanitaris sobre els protocols del tractament d’Ebola.