Mòbils d'últim model falsificats, ulleres de sol, calçat esportiu o perfums amb els logotips de les primeres marques. Objectes falsificats com aquests constitueixen la major part del material requisat en una de les operacions més importants fetes fins ara a la ciutat. L'operació Manta, que va començar el mes de maig, s'ha intensificat al setembre i l'octubre amb el desmantellament a Sant Martí de tres punts de distribució de productes falsificats que venien material a més d'una vuitantena de manters. L'objectiu: anar més enllà de la venda als punts cèntrics de la ciutat. JOAQUIM FORN, regidor de Mobilitat i Seguretat de l'Ajuntament "Sí que hem fet un canvi d'estratègia i a banda del treball de carrer s'han intensificat les accions en els punts de distribució del material." La Guàrdia urbana ha detingut 8 persones d'origen subsaharià (4 venedors i 4distribuïdors) als quals s'imputen delictes contra la propietat industruial. En total s'han comissat 12.500 productes falsificats amb un valor aproximat al mercat d'un milió d'euros. Un dels problemes de l'operació ha estat que els pisos estan molt vigilats per col·laboradors de la trama i era molt difícil obtenir proves. D'altra banda, el fet que els centres de distribució fossin domicilis també ha dificultat l'actuació, ja que, a diferència dels locals de pública concurrència, fa necessària una autorització judicial. JOAN RODRÍGUEZ, intendent de la Guàrdia urbana "Han passat de locals de pública concurrència o locals a domicilis, per això la intervenció és més complexa i es necessita l'autorització judicial per poder fer l'entrada i escorcoll als domicilis." Els articles falsificats arriben majoritàriament del Marroc i la Xina, on s'adquireixen a través d'internet i s'envien per empreses privades de missatgeria. La investigació continua oberta.

Els productes falsificats que es distribuïen des dels punts desmantellats arribaven a la ciutat a través d’empreses de transport, després d’haver comprat els articles per Internet a la Xina o al Marroc. Una vegada a Barcelona, aquests magatzems venien directament els productes als venedors a la manta. Entre els productes falsificats hi ha roba, calçat, rellotges, perfums i mòbils.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Joaquim Forn, ha explicat que les xarxes dedicades a la venda de productes falsificats utilitzen habitatges com a magatzem, cosa que obliga la Guàrdia Urbana a tenir una ordre judicial per inspeccionar-los i dificulta l’operació. De fet, un dels pisos intervinguts ja havia estat desmantellat al setembre, però havia tornat a funcionar com a punt de distribució en no haver-se’n pogut decretar el precinte.

Forn ha qualificat el desmantellament d’aquests dos punts de distribució com “un cop important”, ja que eren dos dels punts més actius de la ciutat. Els dos detinguts en les últimes setmanes han quedat en llibertat amb càrrecs per un delicte contra la propietat industrial. Des que es va iniciar l’operació Manta, s’han detingut vuit persones —quatre distribuïdors i quatre venedors— i s’han intervingut 12.500 articles valorats en prop d’un milió d’euros.

El nombre de denúncies que la Guàrdia Urbana ha posat per delictes relacionats amb la venda ambulant aquest any és de 56.607, un 3% més que l’any passat. Per contra, les trucades de queixa al 092 han disminuït un 12%.