Després d'haver reallotjat més de 600 persones a Catalunya, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca té una àmplia experiència en la lluita contra els desnonaments i també amb les ocupacions. L'entitat impulsa ara una campanya de recuperació d'habitatges i ho fa amb un decàleg que ofereix les vies per poder entrar a un pis. Un text que diu, per exemple, que si l'acció es fa de dia, és recomanable que les persones que entrin a l'edifici ho facin amb la cara tapada i protegits per manifestants o pancartes. Segons el manual, la comunicació de les ocupacions és imprescindible. La PAH recomana reivindicar l'acció perquè no es confongui amb un robatori. També creu que és bo que hi hagi suport popular en el moment d'entrar a l'edifici i que els mitjans se'n facin ressò, ja que pensen que així les forces de seguretat NO intentaran abortar l'ocupació. GUILLEM DOMINGO, PAH "Frente a la obra antisocial de los bancos que desahucian y mantienen vivienda vacía y que se pudre mientras la gente está en la calle, está la obra social de la PAH, que recupera derechos y realoja familias que en este momento están en la calle o van a estar en la calle." A banda de presentar el protocol, la plataforma també ha explicat avui històries d'èxit de persones que han aconseguit lloguers assequibles gràcies a la Plataforma. ANTONIO "Si no es por la PAH aquí hubieran habido fabelas, como en Brasil. Y gracias a la PAH y a la lucha de todos hemos podido conseguir una vivienda digna." ANA "Gracias a la plataforma ocupamos un edificio entero de Catalunya Caixa, de 11 viviendas. Y tras un año y medio luchando hemos conseguido un alquiler social de 150 euros para todas las familias del bloque." Malgrat tot, els representants de la PAH diuen que les ocupacions d'habitatges són l'última opció després d'haver esgotat totes les vies de negociació.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca remarquen que les ocupacions han de ser l’últim recurs, després d’esgotar la negociació amb les entitats. Consideren, però, que en aquells casos en què no s’ha pogut evitar el desallotjament ni s’ha aconseguit la dació en pagament, entrar al pis és l’única alternativa viable.

Per fer-ho amb les màximes garanties possibles, la PAH ha editat una guia en què s’ofereix a les persones interessades documentació jurídica, materials de denúncia i consells sobre diversos aspectes, com la manera d’entrar al pis o d’aconseguir aigua, llum i gas. Entre les recomanacions, l’entitat posa èmfasi en la necessitat de reivindicar públicament l’acció per evitar que se la qualifiqui de robatori.

El manual preveu dos tipus d’accions diferents. D’una banda, les ocupacions individuals, i, de l’altra, les col·lectives. En el primer cas es tracta de reallotjar els afectats al mateix pis d’on han estat desallotjats. En el segon, d’ocupar blocs sencers.

Amb la campanya “Obra Social PAH“, l’entitat reivindica l’expropiació d’habitatges a les entitats bancàries per destinar-les a lloguer social, una quota que demanen que es calculi en funció de la renda dels llogaters. Des de la PAH, asseguren que hi ha recursos de sobres per solucionar el problema de l’habitatge, però creuen que falta voluntat política. En aquest sentit, denuncien que la SAREB, coneguda popularment com a “banc dolent”, té 8.000 pisos buits a Catalunya i més de tres milions a la resta de l’estat, encara que, segons dades de la PAH, només en reconeixen 800.000.