Els pacients que van a la consulta del dentista han canviat d’hàbits i han reduït visites. Els que van al metge arriben en mal estat, perquè tenen un “problema greu o una patologia”, explica a BTV el doctor Josep Lluís Navarro Majó. “La gent no consumeix prevenció”, per tant les cures més petites han deixat de ser les protagonistes. Des del Col·legi d’Odontòlegs alerten que hi ha moltes clíniques que han hagut de tancar, tot i que no n’hi ha xifres oficials. “Hem hagut d’abaixar el sou als treballadors que tenim a les consultes (metges i infermeres) i reduir-los les hores de feina”.

“L’ortodòncia per a adults ha desaparegut”

L’estètica dental, com l’ortodòncia, ha caigut en picat i pràcticament “ha desaparegut, i això que en els darrers anys era molt habitual en els pacients adults”, explica Navarro. En canvi el descens en els infants pràcticament no s’ha notat.

Dues generacions perdudes

Navarro alerta que hi ha dues generacions perdudes de dentistes que han sortit de la universitat i han anat directament a l’atur. Els que tenen més sort i troben feina fan jornades de 12 hores diàries i són mileuristes. La solució de molts d’aquests joves ha estat marxar a l’estranger i treballar de dentista.