El diagnòstic de la dermatòloga del pacient afectat, un infant de menys de tres anys, és clar: té lipoatròfia semicircular. Un cas excepcional que la metgessa, una experta en la qüestió, ha admès no haver vist abans. El nen era un alumne d'aquesta escola bressol, El Roure, que es troba al mateix edifici que la Biblioteca Agustí Centelles, que va tancar fa prop de quatre mesos després que es diagnostiqués aquesta mateixa malaltia a 12 dels seus 15 treballadors. Altres experts qüestionen el diagnòstic precisament pel fet de ser un nen, ja que la lipoatrofia semicircular, almenys fins ara, s'ha donat en un ambient d'oficines. De moment la família de l'infant afectat ha decidit deixar de portar temporalment el seu fill a l'escola bressol. El problema però s'ha estès a la resta de les famílies que amb poca informació i, de moment, sense respostes concretes han de decidir quines accions emprenen i què fan amb els seus fills. Els pares de l'escola demanen a l'administració garanties que l'equipament està en perfectes condicions i també que se'ls facin a nens i treballadors revisions mèdiques, tot i que molts ja ho han fet per iniciativa pròpia. Fonts de l'Institut Municipal d'Educació, l'IMEB, han explicat a BTV que són coneixedors del cas però després de fer les inspeccions pertinents l'han desvinculat de l'edifici, asseguren que l'equipament no reuneix les condicions que podrien provocar la malaltia. Tot i això i vista la inquietud generada, han encarregat una auditoria que d'aquí a deu dies donarà uns resultats definitius.

A mitjan març els pares de l’infant van comunicar a l’Institut Municipal d’Educació que el nen havia estat diagnosticat amb lipoatrofia semicircular. El diagnòstic és de la dermatòloga del pacient afectat, una facultativa de la Unitat de Pediatria de l’Hospital de Sant Pau. La metgessa, una experta en la qüestió, assegura, però, no haver vist abans un cas de lipoatròfia en un nen tan petit.

L’IMEB i l’Agència de Salut Pública van encarregar la revisió de totes les instal·lacions de l’equipament. Aquest dimecres es van conèixer-ne els resultats, que descarten que el centre reuneixi les condicions per poder vincular l’escola bressol a la malaltia del nen.

Malgrat el diagnòstic, l’Ajuntament ha decidit fer una auditoria en profunditat per descartar definitivament qualsevol sospita. Els resultats es coneixeran d’aquí a 10 dies.

De moment, la família de l’infant afectat ha decidit deixar de portar temporalment el seu fill a l’escola bressol. El problema, però, s’ha estès a la resta de les famílies que amb poca informació i, de moment, sense respostes concretes han de decidir quines accions emprenen i què fan amb els seus fills.

El desembre de 2012 la Biblioteca Agustí Centelles ja va tancar les portes, de manera provisional. S’hi faran les reformes per resoldre el que s’anomena síndrome de “l’edifici malalt”, que provoca els símptomes de la lipoatrofia. Aquesta és una lesió del teixit adipós provocada per l’electricitat estàtica de l’entorn i que produeix la desaparició parcial del greix del cos, sobretot en braços i cames.