Reunió de dues hores a porta tancada. A l'interior dels Encants Vells, arquitectes, consistori i uns 300 paradistes posen en comú tot el succeït. FERMÍN VÁZQUEZ, arquitecte en cap del Mercat dels Encants "No hay grietas, no hay ningún daño material en el mercado. El mercado no tiene ningún riesgo físico y la obra cuando se entregue tendrá por supuesto todas las garantías y desaguarà perfectamente." Precisament el sistema d'evacuació de l'aigua, que va inundar el soterrani, és el que cal revisar. Sobre la incidència a la coberta, l'arquitecte argumenta que l'estructura no estava acabada. "Había cosas por acabar, conductos sin conectar, algunas bocas de desagüe que tenían objetos que las tapaban porque todavía no se había repasado." L'Ajuntament ha aclarit que no té pressa per obrir el nou mercat. No acceptarà l'obra com a acabada fins que estigui en condicions i s'hi garanteixi la seguretat. Pel que fa al cost dels ajustos... RAIMOND BLASI, regidor de Comerç, Consum i Mercats "A l'Ajuntament de Barcelona no li costarà ni un euro qualsevol reparació o modificació que s'hagi de fer. És una obra que encara no està lliurada i qui se'n fa càrrec és la part constructora." Es calcula que les reparacions s'allargaran un mes, però l'útlima paraula pel que fa a l'obertura del mercat la tindran els comerciants. Un cop estigui tot resolt, votaran en assemblea la data. DIEGO ESCÁMEZ, president dels paradistes del Mercat dels Encants "No tenim pressa, no posem pressió. No ens agradaria passar l'estiu aquí però el prioritari és la solució del problema. I un cop estigui resolt, la data que sigui. Un mes, un mes i mig, dos, el que faci falta." JOSÉ MANUEL JIMÉNEZ, paradista "El Ayuntamiento nos ha dicho que nos marcharemos cuando nosotros queramos. Lo votaremos nosotros en asamblea y nos marcharemos cuando nosotros queramos." Alguns ja descarten obrir a l'estiu, una mala data per al comerç, i proposen fer-ho al setembre.

Les pluges del cap de setmana han sentenciat la propera inauguració dels nous Encants

, prevista per al 21 de juny, que ara es posposa sense data. En una reunió d’urgència, convocada per l’Ajuntament al recinte dels Encants Vells, els comerciants han escoltat les explicacions dels arquitectes responsables de l’obra. Els tècnics han pronosticat que el 12 de juliol ja podrien estar enllestides les obres de millora de la instal·lació, que aquest cap de setmana s’ha inundat per les pluges.

Els paradistes, però, prefereixen pecar de prudents i, a mesura que s’acosti la data i comprovin l’estat de l’edifici, convocaran una assemblea en què decidiran la data definitiva del trasllat. En sortir de la reunió alguns comerciants han explicat a BTV que juliol i agost són males dates a nivell comercial. “Tothom marxa de vacances, per què jo no puc anar de vacances perquè l’Ajuntament es pugui posar una medalla?”, afirma Elisendra Cuadra. La també paradista Pilar Boja ha dit que marxava de la reunió una mica intranquil·la, “no tenim data i som moltes famílies d’autònoms”.

L’Ajuntament ha encarregat un peritatge extern

L’Ajuntament ha encarregat un peritatge extern a la UPC per determinar les causes dels problemes detectats a la coberta dels Encants i no descarta presentar, si és necessari, accions legals. La pluja, que va caure amb intensitat i en pocs minuts, va fer que la coberta no pogués suportar la força de l’aigua, que es va filtrar a l’interior de la instal·lació, a l’aparcament i a la zona de magatzems, on alguns venedors ja havien traslladat una part de la mercaderia.