La pluja d'aquest dissabte ha deixat aquest calendari en paper mullat. Finalment, el trasllat als nous Encants no serà el dia 19. De fet, de moment, no hi ha nova data. L'Ajuntament no donarà per acabada l'obra fins que es garanteixi que imatges com aquestes no es tornaran a repetir. Una posició que els paradistes comparteixen. L'Elisenda i la Isabel ja havien començat a portar part del gènere a la nova parada i l'aigua els el va fer malbé. ELISENDA CUADRA, paradista joiera "Això s'ha d'arreglar abans d'obrir. No podem permetre obrir el mercat i havent de resar perquè no torni a ploure. Amb la inversió que han fet, això no pot ser." El consistori confirma que s'han detectat deficiències en el sistema de drenatge de la coberta i a la xarxa d'evacuació d'aigua de l'edifici. Això, en un primer diagnòstic. La Universitat Politècnica de Catalunya s'encarregarà ara d'elaborar un informe per determinar les causes de la inundació i possibles responsabilitats. L'Ajuntament i els paradistes es reuniran demà a les nou del matí per escoltar les explicacions dels responsables de l'obra i consenuar, de mutu acord, un nou calendari de trasllat. Els paradistes asseguren que no tenen pressa. Les seves prioritats són unes altres... DIEGO ESCÁMEZ, president dels paradistes del Mercat dels Encants "Que ho facin amb seguretat, amb garanties. Per qüestió de temps nosaltres no posarem condicionants." L'espectacular edifici dels Encants ha tingut un cost per a la ciutat de 55 milions d'euros. Una xifra que, segons l'Ajuntament, en cap cas no s'incrementarà.

La primera data prevista d’inauguració dels Encants nous va ser el 14 de juny, però va haver-se de posposar perquè les obres no estaven acabades i els paradistes van demanar més temps per poder-se traslladar. El consistori va fixar aleshores una nova data, el 21 de juny, que s’haurà de tornar a ajornar després de la inundació que es va produir dissabte al nou recinte del mercat dels Encants. Els paradistes estan molt preocupats pels fets del cap de setmana. Per això, l’Ajuntament ha convocat una reunió d’urgència aquest dimarts en la qual els proposarà ajornar la data d’inauguració, ja que fonts del consistori han confirmat a BTV que no és possible inaugurar el mercat dels Encants d’aquí a 10 dies pels problemes que la inundació ha provocat en l’espai.

La pluja, que va caure amb intensitat i en pocs minuts, va fer que la coberta no pogués suportar la força de l’aigua, que es va filtrar a l’interior de la instal·lació, a l’aparcament i la zona de magatzems, on alguns venedors ja havien traslladat una part de la mercaderia. Aquest dilluns, tècnics i operaris treballaven a l’espai per posar-lo a punt i esclarir les causes de la inundació. Malgrat els esforços del consistori i de l’empresa constructora, els comerciants han mostrat la seva indignació perquè una obra “que ha costat tants milions”, ara doni aquests problemes, “si hem de resar perquè no plogui, això no és seriós”, han dit. El grup municipal del PP també ha criticat els fets, que ha qualificat d'”inadmissibles, tenint en compte que el nou edifici ha costat 55 milions d’euros.

Pel que fa a les causes de l’accident, els tècnics analitzen si va ser com a conseqüència d’un defecte en les canonades o per un error de disseny que va impossibilitar que l’edifici fes un drenatge correcte de l’aigua. Hi ha la possibilitat que les canonades no poguessin absorbir l’elevat cabal d’aigua que es va concentrar en pocs minuts, que va produir una gran cascada des de la coberta de l’edifici. La reunió d’urgència convocada pel consistori avaluarà els danys i determinarà quines millores són necessàries per evitar més inundacions i garantir la seguretat dels paradistes. L’Ajuntament, però, ha deixat clar que no considerarà l’obra acabada fins que no s’hagin resolt totes les incidències. Els arquitectes donaran explicacions en la reunió amb els paradistes i s’han compromès a arreglar totes les deficiències que detectin en les instal·lacions.