A dos quarts de nou del matí, el personal de la UPC ha convocat una protesta davant el rectorat per rebutjar la decisió del Consell de Govern, que tirarà endavant amb l’acomiadament de 78 treballadors interins després de rebutjar la proposta que pretenia evitar la rescissió dels contractes i que preveia reduir en un 25% la jornada i el sou del personal d’administració i serveis (PAS). La decisió havia de ser ratificada aquest matí pel Consell Social, que s’ha reunit a l’edifici Til·lers de la Universitat Politècnica, a tocar del rectorat. Però un centenar de treballadors han irromput a la sala on se celebrava la trobada i han escridassat els membres d’aquest òrgan de govern, obligant a posposar la decisió.

En la protesta no només hi havia els 78 treballadors que el dia 30 de juny perdran la feina, sinó també altres empleats del centre que els han volgut fer suport. El president del Consell Social, Jaume Boixareu, ha intentat calmar els ànims donant-los una breu explicació. Boixareu ha assegurat que el consell “no té capacitat de decisió” i que només els queda “aprovar el pressupost que el Consell de Govern ha decidit tirar endavant” de manera que, tot i que encara no s’ha portat a terme la votació, sembla que la decisió ja està presa i que es ratificaran els acomiadaments.

Lluny de tranquil·litzar els treballadors, les paraules de Boixareu han fet que aquests escridassin encara més els membres del consell, amb consignes com “no és una crisi, és una estafa” i “no som números, som persones”. Alguns treballadors han reclamat més transparència als membres d’aquest òrgan de govern i els han acusat de portar a terme una “mala gestió”, per la qual consideren que perdran els llocs de treball. Durant la protesta, alguns empleats no han pogut contenir les llàgrimes en constatar que, malgrat les mobilitzacions, perdran la feina.

La reunió s’ha reprès pels volts de les 12 del migdia a la secretaria d’Universitats, on els treballadors han tornat a protestar i on, finalment, el Consell Social ha reatificat l’acomiadament de 78 membres del personal interí. L’Alícia Fernández, presidenta de la junta de Personal d’Administració i Serveis (PAS) ha afirmat que les explicacions del Consell Social no convencen els treballadors, ja que fa un mes van utilitzar el seu poder de decisió per aturar provisionalment els acomiadaments i aquesta vegada “no hi ha hagut voluntat de fer-ho”. Fernández assegura que la gerència de la UPC no ha volgut estudiar les vies alternatives a l’acomiadament i que no hi ha hagut una voluntat negociadora durant aquest darrer mes. La presidenta de la junta del PAS, en representació dels treballadors, ha anat més enllà i ha alertat que els informes de la sindicatura de comptes “apunten irregularitats comptables i alerta que molts diners s’estan gestionant de manera opaca”. Fernández denuncia que molts treballadors cobren sobresous i que “hi ha més milions de dèficit que els que ha fet públics la UPC”. Alícia Fernández ha afirmat que si la universitat o la Generalitat no prenen mesures, els treballadors no descarten sol·licitar al Ministeri Fiscal que investigui els comptes de la UPC.