“Pel sol fet de ser dones, hi ha molts espais de l’Església, com el lideratge, als quals nosaltres no tenim accés.” Aquesta és una de les queixes del col·lectiu Alcem la Veu, que s’ha fet veure en una concentració davant de la Catedral de Barcelona. Han estat prop d’un centenar de persones les que s’hi han aplegat, tant dones com homes, per denunciar aquesta discriminació que afirmen, “ja fa molts anys que existeix”. La meitat de creients del catolicisme són dones i denuncien que només l’altra meitat, masculina, és la que s’encarrega de prendre unes decisions que afecten tot el col·lectiu. De fet, afirmen que les dones són majoria a les parròquies i en les tasques de voluntariat, però als llocs de poder, no.

Un reclam internacional

Aquest col·lectiu de dones creients de Barcelona no està sol en aquesta lluita, ja que es tracta d’un moviment internacional estès en més de 30 països. Tot i saber que “no és un camí fàcil”, “no és impossible”, explica una de les concentrades. I, de fet, l’associació ja té previst organitzar altres actes per continuar fent aquesta demanda d’igualtat.

“Jesús ja defensava la igualtat”

La Noemí, una de les coordinadores del grup Alcem la Veu, il·lustra que l’església no sempre ha estat així, sinó que s’hi ha tornat. Afirma que “si ens remuntem a l’època de Jesús, ho podem veure clar” perquè Jesús ja defensava una igualtat entre els homes i les dones. Per tant, la demanda passa per reclamar aquesta igualtat que Jesús ja predicava, i que al món eclesiàstic s’ha anat perdent.