Aquesta concentració sorgeix de l’anunci d’un possible retorn de les curses de braus a Catalunya. Ja fa quatre anys que no se’n fan, ja que el Parlament les va prohibir amb una llei aprovada l’octubre del 2010. L’abolició d’aquestes curses va arribar a la cambra catalana mitjançant una iniciativa legislativa popular (ILP), i ara sembla que el Tribunal Constitucional (TC), en resposta al recurs presentat pel Partit Popular (PP), la podria derogar.

En espera de la sentència del Constitucional, més d’un centenar d’antitaurins han donat el tret de sortida al que el PACMA considera “una potent campanya de mobilització social, acció política i legal”. Segons Ana Baile, membre de la Junta Directiva del partit, les curses de braus formen part del segle passat i ja no s’adeqüen als temps actuals. Assegura, també, que cada cop queden menys taurins. Aquesta afirmació la sosté en estudis i enquestes que recullen dades com que el 84 % de joves està “poc o gens orgullós” de viure en un país on la tauromàquia és una tradició cultural o que només un 6,5 % de la població espanyola ha acudit a una cursa de braus aquest últim any.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, també treballa perquè les curses no tornin a la ciutat, declarada antitaurina des de l’any 2004. A més, afirmen que, en cas que el TC doni per bo el recurs del PP, la decisió no afectaria l’ordenança municipal sobre protecció, tinença i venda d’animals, que prohibeix fer qualsevol tipus d’espectacle que inclogui la mort del toro o que ho simuli.