Les dades s’han presentat en la Sisena Jornada de la Migranya, que se celebra aquest divendres a l’Hospital Universitari Dexeus. Segons el seu coordinador, el doctor Robert Belvís, “la clau del nou tractament són els anomenats anticossos monoclonals, fabricats a laboratori específicament per inactivar la proteïna CGRP, una de les responsables de la patologia”. Segons Belvís, “l’anticòs s’ajusta com una clau al pany”, i quan es pugui comercialitzar s’administrarà amb una punxada al mes que, en ser autoinjectable, es farà el mateix pacient. Serà necessari, això sí, tenir-ne la recepta mèdica.

Per trobar-ho a les farmàcies, però, caldrà esperar encara un temps. Els estudis fets fins ara són preliminars. S’han fet amb 600 pacients, un nombre encara insuficient per considerar-ne demostrada la eficàcia. Per això en aquests moments se n’estan fent d’altres, amb més afectats, i, si tot va bé, els definitius es publicaran l’estiu de 2017. A partir d’aleshores arribarà el torn de negociar amb l’Agència Europea del Medicament i l’FDA nord-americana. L’objectiu és que a finals del mateix any 2017 el tractament pugui estar disponible ja a les farmàcies.

La migranya afecta un 18 % de les dones i un 8 % dels homes i suposa la vuitena causa de discapacitat de totes les malalties humanes. Per això, des de fa sis anys, la Jornada de la Migranya vol ajudar a trobar-hi remei en un acte conjunt de la Societat Catalana de Neurologia i de la Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària.