Aquest és sens dubte un dels arbres més curiosos, o rars, dels que habiten als carrers de la ciutat de Barcelona. L’aspecte cridaner que té es deu, en part, al seu tronc especialment engruixit i en forma d’ampolla. La floració s’esdevé a principis de tardor, tot i que en el seu hàbitat originari ho fa entre finals de febrer i principis de març.

L’arbre de la llana (“palo borracho” en castellà) pertany al gènere Chorisia (=Ceiba). És nadiu de zones tropicals i subtropicals de l’Amèrica del sud, sobretot del Brasil, l’Argentina, l’Uruguai i el Paraguai. A la ciutat de Barcelona es va començar a plantar a partir de 1992, l’any olímpic.

El tronc acumula grans quantitats d’aigua per sobreviure l’estació eixuta. Exteriorment està recobert d’espines gruixudes, que actuen de defensa natural per als animals que se’n volen menjar les fulles o els fruits. Al camp, d’on procedeix, les ovelles s’hi arrapen per rascar-se i en aquesta operació perden volves de llana. D’aquí, possiblement, en surt el seu nom.

Les flors, de grans dimensions, són abundants i de coloració variable en funció de l’espècie. Quan cauen comença a gestar-se el fruit, una mena de gran càpsula que en obrir-se allibera una fibra que pot recordar el cotó.

Aquests dies floreix a Barcelona. És una floració, però, que durarà pocs dies més. En podeu trobar exemplars a tocar de les Drassanes, al costat del portal de Santa Madrona, també a l’entorn de la plaça de les Drassanes, a prop del Museu d’Història de Catalunya, al Parc de la Maternitat, a la plaça de Cerdà o a la plaça de Pau Vila.

Aquest matí a ‘El matí de Barcelona’ hem parlat d’aquest arbre curiós i n’hem mostrat imatges en directe a través de Periscope: