No és una imatge habitual. Ovelles creuant [també pots dir travessant ;)] la carretera per dirigir-se cap a zona urbana. Concretament, cap aquest prat d'Esplugues de Llobregat a tocar de la sortida de Barcelona. Ja fa temps que en Cayetano, un dels últims pastors de Collserola, va començar-hi a baixar puntualment amb el seu ramat. L'alfals que creix aquí és perfecte, diu, per a l'alimentació dels seus animals. "La ovejas necesitan sitios como esto donde comen. Luego suben al monte y lo van arrasando todo." En Cayetano, però, es va topar amb molts problemes. La policia el multava i l'obligava a marxar. Avui, però, hi ha pogut tornar. L'han convidat els alumnes d'un màster que analitza la relació entre ciutats i natura. Estudien, per exemple, mètodes de sega sostenibles. Els ramats d'ovelles en són un. I, això, segons l'arquitecte Enric Batlle, impulsor del màster, és una oportunitat per als municipis propers a Collserola. "Cada municipi pot promoure aquest tipus d'infiltracions, que diem nosaltres. Simplement és dissenyar parts de la ciutat que permetin aquesta interacció entre les imatges naturals i l'ús dels ciutadans de la natura." "El 'workshop' d'avui ha conduït a un acord, podríem dir, inesperat entre el pastor, en Cayetano, i l'alcaldessa d'Esplugues. La ciutat s'ha compromès a deixar-lo pasturar en aquest prat sempre que ho faci fora dels horaris d'entrada i sortida de les escoles de la zona." "D'una manera molt natural el que fan és una feina que les màquines no faran tan bé. Per tant, naturalitzem el nostre paisatge." I a més ho faran a cost zero. Només a canvi de mantenir la panxa plena.

Es tracta d’evidenciar que el pastureig és una bona manera de sega, perquè no només és gratuïta, sinó que segons l’arquitecte que lidera el projecte, Enric Batlle, “deixa el prat perfecte, és més sostenible i aporta un benefici al pastor.” Per demostrar-ho, els alumnes d’aquest Màster d’Arquitectura del Paissatge, han convidat un dels últims pastors de Collserola, anomenat Cayetano, a baixar amb les seves ovelles cap a un dels accessos a la muntanya, situat en un espai urbà, molt a prop de  l’inici de la Diagonal. Ha estat després de treballar, durant el curs, la relació entre el bosc i la ciutat. “No sempre les màquines i l’última tecnologia és el més adient”, conclouen, “hi ha solucions de tota la vida que són més beneficioses per a tots.”

De fet, no són els únics que han percebut les virtuts d’aquest mètode de sega. A l’experiment, hi ha assistit l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, que ha arribat a un acord amb el pastor, perquè porti les ovelles al mateix prat sempre que vulgui, mentre sigui fora dels horaris d’entrada i sortida dels nens a l’escola. Una experiència, doncs, que podria deixar de ser excepcional i que, caldrà veure, si en algun moment es trasllada a Barcelona.