Els veïns de les Corts han posat una denúncia a la Fiscalia Provincial de Barcelona contra el projecte de construir un edifici a la cantonada dels carrers de Galileu i Remei. També han presentat al·legacions al Pla especial urbanístic que cal aprovar perquè tiri endavant el pla. L’edifici que vol construir l’Arquebisbat de Barcelona, propietària del solar, és un bloc de cinc plantes i es destinarà a residència per a gent gran. Els veïns consideren que el projecte posa en perill Can Capellanets i el jardí que l’envolta, que són de finals del segle XIX i estan protegits. “És un atemptat contra el patrimoni del nostre barri”, assegura Marta Ollich, veïna de la zona, que diu que han trobat elements “que demostren que aquí hi poden haver indicis de delicte”.

Poca visibilitat i modificacions a l’edifici

Segons els veïns, la nova construcció no només comportaria la destrucció del paisatge i les espècies que hi ha al jardí, sinó que també faria que l’edifici històric quedés excessivament ocult – només es podria veure de manera frontal des del carrer del Remei-. “En aquest solar no hi cap aquest edifici perquè ja n’hi ha un d’existent, històric, artístic que necessita d’aquest jardí per poder ser el que era des de fa molts anys”, explica Josep M. Guillumet, l’arquitecte pèrit que ha elaborat l’informe tècnic en què es basen les al·legacions i la denúncia dels veïns. També denuncien que el projecte modifica el volum i la façana de l’edifici històric, tot i que la protecció vigent preveu que es conservin íntegrament.

Projecte pendent d’aprovació

Perquè el projecte pugui tirar endavant cal que s’aprovi un Pla especial urbanístic que ja ha superat els primers tràmits. Ara tot just s’ha acabat el termini per poder-hi presentar al·legacions i l’aprovació definitiva s’haurà de fer a la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona. Amb la denúncia i les al·legacions que han presentat els veïns, esperen que el projecte es rectifiqui amb l’objectiu d’evitar la possibilitat que una sentència judicial pogués obligar a aturar-lo un cop les obres ja hagin començat. Els veïns creuen que el cas de Can Capellanets és molt semblant al de l’edifici de la Rotonda, a Sarrià – Sant Gervasi, on recentment una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga a enderrocar una part de l’ampliació que s’hi ha fet.

Canvis i modificacions al projecte

Els veïns de les Corts han estat lluitant per aturar aquest projecte des que van veure que s’hi començava a treballar, a finals del 2015. En un primer moment, l’Arquebisbat de Barcelona va anunciar que hi faria una residència per a investigadors universitaris i doctors, que els veïns temien que es convertís en un hotel. Finalment, van canviar de projecte per fer-hi una residència geriàtrica. A més, també es va modificar el projecte de l’edifici que és una mica més baix del que s’havia plantejant en un principi.

Mal estat de conservació

En les primeres obres que es van fer per tirar endavant el projecte es va enretirar la coberta l’edifici històric de Can Capellanets i es van deixar a la intempèrie les estructures interiors i les bigues de fusta de l’edifici. Des de llavors -ja fa més de tres anys- s’ha mantingut en aquestes condicions i els veïns denuncien que està provocant un gran deteriorament de l’edifici. “Està destrossat”, lamenta l’arquitecte pèrit Josep M. Guillumet: “No s’entén que en un edifici històric quan es tira una coberta a continuació no es faci la nova coberta”. Temen que si no s’hi posa solució aviat un episodi de fortes pluges pugui provocar l’esfondrament d’algun element de l’edifici protegit.