Dos treballadors de les entitats especialitzades Galanthus i Soheva (Societat d’Herpetologia Valenciana) han anat rescatant, un per un, els animals que durant nou mesos han viscut desplaçats de la seva bassa habitual. Les obres per rehabilitar la impermeabilització de les basses i canals del parc van obligar a traslladar-los a una única bassa ubicada a la part alta d’aquest espai verd, i aquest dimecres s’han anat ubicant en galledes per retornar-los al seu hàbitat.

Es tracta, sobretot, de capgrossos, cargols d’aigua dolça, i també barquers o nedadors d’esquena i larves de libèl·lula. El trasllat no s’ha fet fins ben avançat l’estiu, un cop ja ha acabat el cicle de reproducció. “El que ens hem trobat no són capgrossos recent nascuts o larves d’insecte, sinó que són animals bastant crescuts, a punt de fer la metamorfosi per sortir volant o treure les quatre potes. Les possibles pèrdues que hi haguessin per culpa de la calor, les hem disminuït”, explica Guillem Pascual, un dels responsables de l’operatiu.

L’última fase del trasllat és el que permetrà reubicar centenars de peixos, la majoria carpes, que fins ara han estat a la bassa del safareig. Uns animals que no són d’importància biològica, però que permeten mantenir l’equilibri en algunes basses, i també serveixen d’aliment per atreure una de les aus, el bernat pescaire, que transiten pel parc.

Obres finalitzades

Durant els nou mesos que els peixos i amfibis han estat fora del seu hàbitat, el circuit d’aigües del Parc del Laberint s’ha rehabilitat de manera integral. S’han impermeabilitzat 17 fonts ornamentals, el gran estany superior i també el canal romàntic. També s’han redefinit i segregat les xarxes de circulació d’aigües i s’ha reforçat la capacitat estanca dels dipòsits i connexions. Unes mesures que han tingut un cost total de més de 817.228 euros, i que permetran estalviar al voltant de dues terceres parts del consum d’aigua que hi havia anteriorment.