A l'ombra del passeig més conegut, intenta créixer un altre que es troba a tan sols unes passes més enllà. Diferents hotelers estan apostant fort per les terrasses amb vistes al mar i un exemple d'això n'és la inauguració oficial avui de l'hotel The Serras. JORDI SERRA, hotel The Serras: "Estava com una miqueta no aprofitat diguem. I pensem que pot ser un dels punts més importants de Barcelona, que hem d'obrir Barcelona al mar." Els visionaris de l'expansió a la zona van ser els de l'hotel Duquesa de Cardona. El 2003 ja van veure que el passeig de Colom era una zona amb molt potencial, segons ells el passeig és la porta del Gòtic i el Port Vell, però encara té moltes coses a fer per millorar. CRISTINA REUS, hotel Duquesa de Cardona: "Ens agradaria fer un pla d'urbanització d'aquesta zona que ens permetès ser un lloc de passeig com altres ciutats que estan de cara al mar, com pot ser Niça o qualsevol altre" Aquest és l'últim convidat a la festa, són les obres del proper hotel Soho House, que s'inaugurarà d'aquí a dos anys a tocar de la plaça de Medinaceli. Un punt que, segons els comerciants, es troba encara ara força abandonat. DIEGO FIORE, bar Gran Torino: "Que lleva años en estado de dejadez y abandono. Seguramente cuando abran ellos y los pisos seguro que la cosa cambia rapidamente." TERESA MENERO, Associació de Comerciants de la Mercè: "Nosaltres encara volem que canvii més i volem donar al Passeig Colom i els voltants un impuls una mica diferent." El glamur i els comerços de tota la vida hauran d'aprendre a conviure en el que pot convertir-se en el proper pol d'atenció turística de la ciutat de Barcelona.

Tot apunta, però, que aquesta ha de ser una de les zones de la ciutat que més s’han de dinamitzar. Els comerciants del barri ho veuen clar, el passeig ha canviat molt en els darrers anys i ara intenten, juntament amb els hotelers, establir lligams per crear una associació que pugui defensar millor els seus interessos.

Un nou passeig marítim?

Aquesta és la proposta que més escoltem quan parlem amb els propietaris dels hotels. Un de nova creació, The Serras, ho té clar, hi ha massa circulació i s’haurien d’intentar eliminar alguns carrils dedicats ara al trànsit. Ampliar les voreres i fer un passeig semblant a altres ciutats europees com ara Niça.

Una petita Nova Orleans

Els comerciants de la zona creuen que molts turistes transiten del Gòtic al Port Vell, sense gairebé aturar-se a la zona del passeig de Colom o el carrer Ample. Diuen que el Gòtic Sud és un dels grans oblidats i per això volen enfortir-ne el caràcter. Una de les propostes que estan sobre la taula és potenciar l’oferta de jazz, que havia estat fortament arrelada a la zona, i crear una petita Nova Orleans a Barcelona.

La plaça de Medinaceli, el proper objectiu

Es tracta d’un dels punts més foscos del passeig de Colom, la plaça de Medinaceli, segons l’únic restaurador que hi és present, en Diego Fiore, ha estat abandonada durant molts anys i no té esperança que la cosa millori fins d’aquí a dos anys. Serà en aquell moment quan s’inauguri l’hotel Soho House, a tocar de la plaça, llavors segons en Diego les coses aniran a millor.

Nou pol d’atracció turística

Dos hotels de luxe, un altre en construcció i una nova associació de comerciants encara en estat germinal són senyals inequívocs que alguna cosa es mou al passeig de Colom. Que sigui model d’èxit dependrà de les decisions que es prenguin a partir d’ara. Segons apunten tots els interessats, serà cabdal que els barcelonins tornin a fer seva la zona.