Un any i mig després dels fets, la jutgessa dóna per tancada la investigació. Considera que hi ha prou indicis per portar a judici sis dels agents que van participar en aquesta maniobra de reducció, la nit del 5 d'octubre de 2013. En concret, se'ls processarà per un delicte d'homicidi i serà un jurat popular el que determinarà si eren conscients que podien causar-li la mort o no. Per la jutgessa, "els agents no van adequar la seva actuació a les circumstàncies del cas" i van actuar de manera "excessiva" i "desproporcionada". És un posicionament amb què no està d'acord l'advocat de la defensa, que sosté que els agents van seguir els protocols policials. JOSÉ MARÍA FUSTER-FABRA, advocat de la defensa "El fet que per primera a tota la història d'Espanya hi hagi una situació de jurat amb una reducció policial feta al carrer i a més d'acord amb els protocols policials, em sembla una mica massa exagerat, però de totes maneres és el que hi ha i ho afrontarem." La jutgessa també ha enviat a judici dues policies més, acusades d'obstrucció a la justícia. N'és una que presumptament va netejar el rastre de sang del carrer, i una altra que suposadament va demanar a una veïna si tenia fotos dels fets. L'advocat de l'acusació particular ha aplaudit la decisió judicial. DAVID AINETO, advocat de l'acusació particular "És un pas molt important perquè la fase instructòria no s'ha arxivat per a cap dels nossos que nosaltres acusem, i això significa que almenys el jutge instructor veu, com nosaltres, indicis de criminalitat." També el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, s'ha referit al cas i ha remarcat que el departament ha pres mesures provisionals en espera que es resolgui el cas. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Des del primer moment es va prendre una decisió de caire disciplinari que evidentment es manté, que és que estan fent tasques policials, però tasques que tenen més a veure amb l'Administració que no pas amb el patrullatge." Als sis agents processats per homicidi, la jutgessa els ha imposat una fiança de 200.000 euros per si finalment haguessin d'indemnitzar la germana de la víctima. La magistrada també ha decidit arxivar la causa contra dos agents més. Creu que la seva participació en els fets no està acreditada.

La jutgessa del Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona atribueix als agents un delicte d’homicidi per dol eventual o per greu imprudència professional i, per tant, no determina si van actuar amb voluntat de fer mal a la víctima o no -un fet que s’haurà d’aclarir en el judici-. Després d’un any i mig d’investigació, però, la jutgessa conclou que “els agents acusats del delicte d’homicidi no van adequar la seva actuació a les circumstàncies del cas” i van actuar de manera “excessiva” i “desproporcionada”.

Els agents seran jutjats per un tribunal popular, després que l’Audiència ratifiqués també que hi podria haver indicis d’un “dol eventual”. La fiscalia demana 11 anys de presó per als sis mossos acusats perquè considera que la maniobra de reducció dels agents va ser “excessiva i desproporcionada, tant en la durada com en el nombre de mossos interventors”.

Pel que fa les altres dues agents que aniran a judici, estan acusades d’obstrucció a la justícia per raons diferents. Una està imputada perquè presumptament va netejar la taca de sang de Juan Andrés Benítez. L’altra és la que suposadament va demanar a una veïna si tenia imatges dels fets. La magistrada també ha decidit arxivar la causa contra dos agents més perquè creu que la seva participació en els fets no ha quedat acreditada.

L’advocat de quatre dels mossos imputats, José María Fuster-Fabra, ha afirmat que considera “exagerat” que els fets del carrer de l’Aurora arribin a judici. Segons el lletrat, és “la primera vegada en tota la història d’Espanya” en què “una reducció policial feta al carrer i d’acord amb els protocols policials” arriba als jutjats i es vincula a un cas d’homicidi amb dol.

Una opinió radicalment contrària ha estat la de l’advocat de la família de Juan Andrés Benítez, David Aineto. El lletrat s’ha mostrat molt satisfet per la decisió de la jutgessa de portar els mossos a un “tribunal perquè en valori la conducta” i considera que la jutgessa també veu “indicis de criminalitat” en l’actuació dels agents.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha dit que respecta la decisió de la jutgessa i ha recordat que el desembre de 2013 el departament va destinar els agents implicats a tasques administratives i els va apartar temporalment de les tasques de patrullatge a Ciutat Vella.

Juan Andrés Benítez va morir el 6 d’octubre de 2013 a l’Hospital Clínic, després de ser reduït per agents dels Mossos d’Esquadra al carrer de l’Aurora, al barri del Raval.