Les protestes han començat a l'exterior de la universitat. Un grup d'estudiants, professors i membres del personal administratiu s'hi han concentrat amb pacartes. Tot seguit han tallat el trànsit davant una forta presència policial. El motiu, mostrar el rebuig a les retallades i la pujada de les taxes de matriculació que en alguns casos pot arribar fins al 66%. La matrícula per primera vegada es decideix en funció de la renda familiar i l'increment va des dels 150 fins als 950 euros per alumne, segons els casos. GISELA CAMARERO, estudiant i membre de la PUDUP "Si s'inaugura el curs universitari, els que en formem part i no tota la burocràcia externa, que és la que ens està, ara per ara, elititzant aquesta universitat." CLARA CAMPS, professora i membre de la PUDUP "Pel que fa a professorat 1.000 acomiadaments en un curs acadèmic, i es continuaran donant acomidadaments perquè s'ha decidit que les jubilacions i baixes només es contractarà la meitat de persones." RAMON LÓPEZ, Personal d'Administració i Serveis "Amb la pujada de taxes sabem que els fills de classe treballadora no podran accedir a la universitat en el futur, i això és un greuge i una manca de democràcia que s'ha de denunciar." Un cop ha engegat l'acte inaugural, una dotzena d'estudiants han irromput en l'auditori i han llegit un manifest, amb l'autorització del rector. Això sí, ho han fet gairebé a les fosques, perquè just en aquell moment s'estava projectant un audiovisual. El conseller d'Economia ha defensat la reforma del govern i ha apostat perquè les universitats busquin noves fonts de finançament. ANDREU MAS-COLELL, conseller d'Economia i Coneixement "La necessitat de generar fonts alternatives de finançament, complementàries a les tradicionals, serà un gran repte dels temps que vénen." Per la seva banda, el rector de la UPF ha reconegut que la crisi obliga a fer sacrificis, però ha demanat al govern que no redueixi més la subvenció a les universitats. El nou curs s'ìncia amb uns 240.000 alumnes i amb nous reptes com el replantejament de la política universitària, amb la creació d'un patronat que nomenarà els rectors, i la redefinició del mapa de graus, que hauran de tenir un mínim de 40 estudiants.

Els estudiants protesten per un augment de preus de matrícules universitàries que en algun cas podria suposar un 66% més que l’any anterior. L’increment, que s’ajusta en funció de la renda familiar, va des dels 150 euros fins als 950 per alumne. En el seu col·loqui en l’acte d’inauguració del curs universitari, el conseller Andreu Mas-Colell ha recomanat a les universitats que busquin un finançament alternatiu i noves fonts d’ingressos.

Aquest acte ha estat interromput per una dotzena d’estudiants, que han desplegat una pancarta a favor de la universitat pública i de qualitat. Les protestes han començat a l’exterior de la Universitat Pompeu Fabra, quan un grup d’estudiants, professors i membres del personal administratiu han tallat el trànsit.