Ester Quintana va presentar la denúncia contra els Mossos el dia 10, i quatre dies més tard, el 14, va ratificar-la davant d’aquest mateix jutjat que instrueix la causa. En la declaració als jutjats, Quintana va atribuir la lesió a l’impacte d’un tret d’un mosso d’esquadra, cosa que nega el cos policial. Atenent aquestes versions contradictòries, el jutge considera necessari “esbrinar què va passar”. Per això, ja ha requerit que un metge forense examini l’ull de la víctima i en faci un dictamen pericial, “si és possible”, de la forma com es va produir i de si és compatible amb el relat de Quintana.

També reclama saber detalls sobre la dotació policial que, segons la querellant, es trobava a la confluència de la Gran Via amb el passeig de Gràcia, a pocs metres d’ella, i sobre quin agent requeia la funció d’escopeter. L’informe presentat per la Unitat d’Afers Interns dels Mossos d’Esquadra ja recollia que en aquell lloc hi havia tres furgonetes de la Brigada Mòbil, però no en deia res dels components.

El jutge també diu que “una vegada es disposi dels vídeos que puguin esclarir els fets, i s’hagin practicat altres diligències, es decidirà sobre la imputació”. Ara mateix ho considera “prematur”, tot i que la querella demana que així es faci amb l’escopeter i el cap de la unitat de la Brimo. En la resolució judicial, l’instructor demana, a més, que diversos mitjans, entre els quals BTV, proporcionin la totalitat de les imatges captades per les seves unitats mòbils.