Agents dels Mossos d’Esquadra adscrits a la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda de la Divisió d’Investigació Criminal, conjuntament amb membres de la Brigada d’Investigació del Banc d’Espanya del Cos Nacional de Policia, han desarticulat la principal xarxa de distribució a Catalunya d’euros falsos, constituïda per un grup criminal d’origen ghanès i espanyol ubicat a Martorell en la denominada operació Vindex.

Els membres d’aquesta organització es dedicaven a la importació de grans quantitats d’euros falsos provinents d’Itàlia que eren distribuïts i introduïts en el circuit econòmic espanyol a través de compres a petits comerços. Els bitllets falsificats també s’enviaven a diferents països europeus i africans.

El grup desarticulat importava mensualment a l’estat espanyol uns 100.000 euros falsos, en bitllets de 50 euros d’altíssima qualitat, i es distribuïen per tota la geografia espanyola. La falsificació correspon a una de les tipologies considerades més perilloses a escala europea per la seva alta qualitat i pel gran volum de decomissos realitzats, no només a l’estat espanyol, sinó a tot Europa.

Aquesta operació policial es va iniciar a mitjan juny de 2012 en detectar un augment de les denúncies a les comarques de l’àrea metropolitana relacionada amb bitllets falsos de 50 euros que eren introduïts mitjançant compres en el comerços. La investigació va culminar el 29 de novembre passat amb la detenció a l’Estació del Nord de Barcelona del cap de l’organització i un altre membre de la mateixa xarxa. Els dos arrestats, que venien de Nàpols, portaven amagats a l’interior d’una bossa amb diversos parells de sabates noves per estrenar 110.700 euros que van ser interceptats allà mateix pels investigadors. Posteriorment es van realitzar les entrades i escorcolls als domicilis dels principals investigats i es van detenir la resta d’integrants de l’organització.

En total s’han detingut 11 persones, entre les quals hi ha els màxims responsables de l’organització. Cinc dels arrestats han ingressat a la presó i els altres cinc estan en llibertat amb càrrecs.