El deute segons la Taula del Tercer Sector

El deute no només s’acumula sinó que no s’eixuga. És el que denuncien les entitats del Tercer Sector Social, que en una roda de premsa han afirmat que les administracions deuen 640 milions d’euros al sector social, dels quals 435 milions corresponen a la Generalitat. La situació s’agreuja perquè el Departament de Benestar Social i Família va confirmar divendres passat a les entitats que no pagarà els 70 milions d’euros corresponents a l’impagament de juliol de 2012 pels serveis socials concertats, almenys aquest any. Fonts del mateix Departament puntualitzen que aquest impagament no serà indefinit i que el deute se saldarà quan es rebi una nova injecció econòmica del govern central.

Les xifres que ha ofert el Tercer Sector s’han calculat mitjançant una projecció realitzada a partir de la recollida de dades d’una mostra de 155 entitats que suporten un deute de 75 milions d’euros. Segons la tipologia de finançament de cada entitat, el 29% del deute correspon a subvencions impagades; el 28%, a concerts; el 22%, a contractes; el 20%, a convenis i un 1%, a altres fórmules.

El deute per conselleries

El departament més endeutat amb les entitats és del de Benestar Social i Família, que aclapara un 65% dels impagaments; Empresa i Ocupació, amb un 11%, Salut amb un 10%; Ensenyament, un 6% i Justícia, un 2% dels impagaments. En xifres, el deute de Benestar Social ascendeix, suposadament, a 280 milions d’euros, que inclouen el pagament pendent del mes de juliol de 2012 als serveis socials concertats. Les factures pendents d’abonar el mes de juliol encara no s’han fet efectives i malgrat el compromís inicial del conseller en funcions del ram, Josep Lluís Cleries, encara no se sap quan s’abonaran.

El Departament de Benestar Social i Família rebaixa la xifra

Des del Departament diuen que el deute amb les entitats no és de 280 milions d’euros, sinó de 80 milions. Asseguren que l’informe que han elaborat al Tercer Sector es va tancar el 31 de setembre passat, i que els mesos posteriors, octubre i novembre, Benestar Social i Família va fer pagaments que no hi figuren.

A la vegada, desmenteix que la Taula del Tercer Sector no sigui una prioritat, i assegura que la propera remesa del Fons de Liquidació Autonòmic es destinarà a pagar aquests deutes.

L’atenció d’1,7 milions de persones a Catalunya queda afectada

El fet que l’Administració catalana no pagui a les entitats té un impacte directe en la qualitat de vida dels usuaris pot empitjorar-ne l’atenció, tot i que fa uns mesos el govern va negar aquesta possibilitat. Des de la Taula alerten que està en risc la sostenibilitat de les organitzacions i l’atenció dels col·lectius més vulnerables de la societat. Un exemple de les dificultats que travessen les entitats és que el 90% ha hagut d’endarrerir el pagament de nòmines als seus professionals durant el 2012. A això s’hi afegeix que un 51% de les entitats han hagut de fer ajustaments en les plantilles durant aquest any; un 20% han hagut de portar a terme acomiadaments i un 24% ha adoptat altres mesures, com la no substitució de baixes o jubilacions, la reducció salarial o la reducció de ràtios. Tot això ha empitjorat l’atenció als usuaris. L’ofec arriba a tal punt que un 8% de les entitats no ha pogut fer front a les obligacions de pagament amb la Seguretat Social i un 14% ha hagut de sol·licitar-ne ajornaments.

Segons la Taula del Tercer Sector, hi ha milers de persones que no han quedat desateses per l’esforç d’organitzacions i professionals, però alerten que la situació és insostenible i que “s’està posant en perill drets socials bàsics de la ciutadania”. És per això que demanen al nou govern de Catalunya que s’articuli d’urgència un pla de retorn del deute contret amb les entitats del Tercer Sector Social en totes les variants, així com el compromís de l’Administració de fer de mitjancera amb els bancs i caixes per garantir l’accés a línies de crèdit que permetin afrontar la situació. El Departament de Benestar Social i Família, de moment, considera que un acord d’aquest tipus hauria de gestionar-se amb el Departament d’Economia i descarta cap compromís sobre la qüestió, ja que afirma que “és un tema molt complex que implica molts àmbits de govern”.