En aquesta caixa hi ha 277 quilos de menjar. I com aquesta, ahir en van arribar centenars. LAIA GUINJOAN, responsable del Gran Recapte d'Aliments "Estem més desbordats que mai. La gent ens ha desbordat, s'han acabat materials, hem recollit molts i molts aliments. La fita ja l'hem assolida i per tant estem molt i molt contents i encara continuarem comptant la setmana que és tot el que falta per recollir." En total, 1.700 tones d'aliments, tot un rècord de recol·lecta, però també de participació. Per aconseguir que tots aquests productes arribin als més necessiats, prop de 13.000 voluntaris hi treballen des de divendres. De fet, davant l'allau de donacions, l'organització va demanar ahir ajuda per mitjà de les xarxes socials. Els calien vehicles per transportar els materials fins a la seu de Barcelona. ANNA SALAMERO, voluntària "És una tasca que es fa amb gent d'edats molt diferents i que va bé també per comprometre els membres més petits de la família perquè entenguin que hi ha gent que ho està passant molt malament." EUDARD PORTA, voluntari "Al cole fèiem voluntariat i vam creure oportú tornar a venir aquest any i fer un grup de 10 o 15 persones per tornar a participar." OFELIA GÓMEZ, voluntària "Si algun dia a nosaltres ens passés també ens agradaria que hi hagués gent que ens pogués donar un cop de mà i que estigués també al peu del canó." Un cop tancats els punts de recollida, la feina encara continua. Avui, a les cintes transportadores s'hi continuen classificant aliments.

Al llarg del dia, el Banc dels Aliments ha fet servir el seu compte a Twitter per fer crides als ciutadans a participar en el recapte com a voluntaris en algun dels més de 900 punts de recollida, situats als mercats i supermercats de tot Catalunya. Aquesta tarda, també han demanat la col·laboració de voluntaris amb vehicles per traslladar els aliments recollits fins al magatzem central, al carrer dels Motors.

Allà, l’activitat ha estat frenètica durant tot el dia. Calia classificar i embalar tots els aliments per poder emmagatzemar-los: oli, peix en conserva (com sardines o tonyina), llegums, arròs, galetes o llet. Els voluntaris han treballat en torns de quatre hores i durant cadascun d’aquests torns han arribat a processar més de 56.000 quilos de menjar.

La recollida d’aliments als mercats i supermercats ha acabat, però fins al dia 15 encara es poden fer donacions econòmiques en línia, a través del portal del Banc dels Aliments o enviant un missatge amb la paraula “quilo” al 28029, que ajudarà a contribuir amb un quilo d’aliments a la iniciativa. També a través dels canals electrònics i caixers automàtics de La Caixa.

Més persones necessitades

Els aliments recollits arribaran a les persones més necessitades a través de les entitats socials de tot Catalunya. El Banc dels Aliments començarà a distribuir-los immediatament, a partir del proper dia 10.

Aquest any la campanya està marcada per l’augment de la pobresa, amb més de 2,2 milions de persones en situació de risc d’exclusió social a Catalunya. Les dificultats econòmiques es tradueixen en problemes de dieta, ja que el 3,4% dels catalans no pot menjar carn vermella, pollastre o peix cada dos dies.

La realitat social ha obligat la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona a duplicar respecte del 2009 el menjar que reparteixen. Només a Barcelona es distribueixen cada dia entre 17 i 25 tones d’aliments a les entitats socials que atenen persones amb necessitats alimentàries.