La Noemí té artritis idiopàtica juvenil. Li van detectar quan tenia dos anys. CATI GARCÍA, mare de la Noemí Duran "Es va començar a queixar molt dels dits, que li feien mal quan movia les mans, i els colzes, que no podia estirar els braços. Vam voltar molts metges fins que van esbrinar el que era." Tot i així, ella fa vida normal, però no pot practicar gaire esport. NOEMÍ DURAN "Si es córrer em canso molt més, però si es nadar, no." PATRICIA PLANAS, coordinadora i psicòloga de la Lliga Reumatològica Catalana "Els primers símptomes són inflamacions de les articulacions, febre, dolor... Una malalatia reumàtica pot aparèixer a qualsevol edat, des de nadons, durant l'adolescència i fins a l'edat adulta." Aquestes malalties afecten entre 40 i 100 nens de cada 100.000 menors de 16 anys. El tractament precoç i el seguiment especialitzat són claus perquè els infants portin una vida gairebé normal. JORDI ANTÓN, pediatre reumatòleg de l'Hospital Sant Joan de Déu "Primer donem antiinflamatoris. Ràpidament passem a tractaments que són modificadors de la malaltia, tractaments que intenten que es facin menys brots i siguin menys intensos." JESÚS LAFUENTE "Tot va començar a l'estiu, amb un dit inflamat com si se li hagués enganxat a una porta, en tornar la nena va deixar de caminar bé. Hi ha un handicap que és que la malaltia no es pot curar" Aquestes jornades volen donar suport a les famílies i fer visible unes malalties que no són pròpies només de la gent gran.
La Jornada per a famílies de nens i adolescents amb malalties reumàtiques, organitzada per la Lliga Reumatològica Catalana i la Unitat de Reumatologia Pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu, vol ser un espai d’informació, reflexió i debat entorn a les malalties reumàtiques durant la infància. Aquestes jornades han posat l’èmfasi en la importància de la detecció precoç, tractament adequat i seguiment especialitzat.
El doctor Jordi Antón, cap de l’Unitat i President de la Sociedad Espanyola de Reumatologia Pediàtrica, insisteix que cal tenir consciència de quines malalties són per poder fer-ne un diagnòstic precoç, perquè un tractament adequat millora el pronòstic del nen a llarg termini. Per això, demanen als pediatres de capçalera siguin conscients i facin derivació precoç, arran d’una sospita o un diagnòstic per endavant.
L’artritis idiopàtica juvenil és la malaltia reumàtica més freqüents en els infants que afecta entre 40 i 100 de cada 100.000 nens catalans menors de 16 anys.