Aquesta tarda al supermercat en Ramon ha comprat alguns productes extres. "Pasta, arròs, macarrons... Bàsicament aliments que no caduquen." Ho ha fet per col·laborar amb el Gran Recapte d'Aliments. Voluntaris com en Ricard o la Rosa Maria s'esforcen a convèncer els clients. "Hola! Que vol col·laborar amb el Banc dels Aliments? Ja sap, oli, llegums, arròs. Moltes gràcies." RICARD MARCH, voluntari "Potser el que et dóna una sola cosa és més sacrifici que el que et dóna una bossa sencera." ROSA MARIA TOUS, voluntària "Qui sap si d'aquí a uns anys seré jo qui ho necessitaré." I sembla que se'n surten. La recollida va a bon ritme. Aquest matí, han aconseguit omplir la banyera fins dalt. "Si en aquest moment de crisi que hi ha tants aturats no podem fer un petit esforç, malament." Al Mercat de Santa Caterina, la campanya també ha engegat amb bon peu. MAGDA CARRER, voluntària "La gent col·labora. I aquest any veig que potser hi ha més oli que l'any passat." ANTONIO IZQUIERDO, voluntari "Me he apuntado porque hay mucha hambre. Yo también tampoco lo estoy pasando bien. Estoy cobrando 421 euros y tengo dos hijos. Como a mí me estan ayudando, necesito ayudar también." "Si tots fem una miqueta, potser que algú pugui estar millor." "Que com a mínim tinguin alguna cosa. A mi m'agradaria que m'ajudessin." Qualsevol donació és ben rebuda per aconseguir un objectiu ambiciós. Recollir en dos dies 1.400 tones d'aliments.

Uns 12.000 voluntaris treballaran aquest divendres i dissabte en la campanya de recollida d’aliments nutritius de llarga durada per satisfer les mancances alimentàries que milers de catalans estan patint, especialment com a conseqüència de la crisi econòmica. El fundador i vicepresident de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, Jordi Peix, calcula que unes 300.000 famílies donaran una mitjana de tres quilos de menjar per un valor total de tres milions d’euros.


Més de 900 mercats i supermercats participaran en aquesta iniciativa,

promoguda per la Fundació Banc dels Aliments juntament amb alguns patrocinadors privats. A Barcelona també hi haurà punts de recollida per a les persones que hi vulguin col·laborar. De fet, per posar-ho fàcil als ciutadans que tinguin aliments per donar, l’organització ha habilitat un cercador en què es poden trobar tots els espais que col·laboren amb el Gran Recapte. Les donacions també es podran fer en línia a través del portal del Banc dels Aliments i enviant un missatge amb la paraula “quilo” al 28029, que ajudarà a contribuir amb un quilo d’aliments a la iniciativa. També a través dels canals electrònics i caixer automàtics de La Caixa.

Els organitzadors recorden a les persones que vulguin col·laborar amb aquesta iniciativa que han de fer-ho amb aliments essencials, de llarga durada o en conserva. Demanen, per exemple, oli, peix en conserva (com sardines o tonyina), llegums, arròs, galetes o llet. A partir de les sis de la tarda, tots els productes que s’hagin recollit durant la jornada començaran a arribar a la seu del Banc dels Aliments de Barcelona.

Aquest any la campanya està marcada per l’augment de la pobresa, amb més de 2,2 milions de catalans (quasi un 30% de la població) en situació de risc d’exclusió social. Les dificultats econòmiques es tradueixen en problemes de dieta, ja que el 3,4% dels catalans no pot menjar carn, pollastre o peix cada dos dies.

La realitat social ha obligat la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona a duplicar respecte del 2009 el menjar que reparteixen. Només a Barcelona es distribueixen cada dia entre 17 i 25 tones d’aliments a les entitats socials que atenen persones amb necessitats alimentàries.